Scooterrijders positief over rijbewijs, maar gevaar op de weg

scooter

Scooterrijders hebben geen realistisch beeld van de risico’s die zij nemen in het verkeer. Ze zien namelijk niet in dat het gedrag dat zij in het verkeer vertonen gevaarlijk kan zijn. Dat meldt TeamAlert na een focusgroeponderzoek onder scooterrijders.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

In het onderzoek kwam ook naar voren dat scooterrijders wel positief zijn over het scooterrijbewijs. Er zijn verschillende motieven om een scooterrijbewijs te halen. Ten eerste vinden jongeren het praktisch. Een scooter zit tussen een fiets en auto in qua snelheid en dus de afstand die afgelegd kan worden. Het is een makkelijk te gebruiken vervoersmiddel waar relatief snel een grote afstand mee afgelegd kan worden.
Daarnaast vinden jongeren het leuk om scooter te rijden.

Hoger risico

Deze jongeren hebben helaas wel een hoger risico om betrokken te raken bij een verkeersongeval. 'Dat komt niet alleen omdat je sowieso kwetsbaarder bent wanneer je op een scooter zit, maar ook omdat jonge bestuurders nog onervaren zijn, risicogedrag vertonen en gevaarlijke situaties nog niet goed kunnen herkennen', zegt Team Alert. 

Veel jongeren rijden vaak te snel, omdat ze hun scooters hebben opgevoerd. Dit zien ze zelf niet als probleem, ze vinden het juist praktischer en veiliger. Zo kunnen ze beter meerijden met het verkeer, vinden ze.

Groepsdruk

Ook groepsdruk speelt een grote rol in het risicogedrag. Een hoop jongeren zijn ook met vrienden aan het stunten op hun scooter. Er wordt sneller gereden, meer gestunt en minder rekening gehouden met andere verkeersdeelnemers. Ze zien wel in dat het gevaarlijk is, maar ze zijn bereid om risico’s te nemen. 

Ze denken namelijk dat ze het zelf beter kunnen dan anderen (gevalletje: mij overkomt niets!). Ook het telefoongebruik op de scooter wordt niet als gevaarlijk gezien. Ze gebruiken hun telefoon als het rustig op de weg is, zeggen ze.