Slimme fiets trilt bij naderende auto’s

Autofabrikant Ford heeft een slimme fiets ontwikkeld waarbij de fiets trilt wanneer auto’s de fietser willen inhalen. De motor in de elektrische fiets haalt een snelheid van 25 kilometer per uur. De batterij van de motor gaat zo’n anderhalf uur mee, meldt Forbes.

VekaBest verkeersleermiddelen

— Advertentie —

Het stuur is voorzien van trilmotortjes die in verbinding staan met het navigatiesysteem van de bijbehorende app. Met de MoDe: Link-app geeft de fiets je informatie over navigatie, het weer en het verkeer. Inmiddels werkt Ford hard aan een smartwatch-app, zodat je al die informatie op je pols kan raadplegen.

Zodra een fietser bijvoorbeeld rechtsaf slaat, begint de rechterkant van het stuur licht te trillen. Daarnaast beschikt de fiets over sensoren die doorhebben wanneer er sprake is van naderend verkeer. Wilt een fietser een auto inhalen, dan geeft het stuur een kleine waarschuwing. Zodra de fietser wordt gekoppeld met een hartslagmeter kan de motor in de fiets zo worden ingesteld dat hij de fietser begint te ondersteunen wanneer hij of zij moe wordt.