Snelheidscontroles worden afgebroken als er files ontstaan

De politie moet snelheidscontroles sneller afbreken indien er files door ontstaan. Rijkswaterstaat en de Nationale Politie hebben dit besloten om zo een einde te maken aan files die door de snelheidscontroles veroorzaakt worden.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Ontstaan files

Veel automobilisten trappen hard op de rem als zij een busje of camera in de berm zien staan. Indien het druk is op de weg kan al dat remmen voor de nodige vertraging zorgen en resulteren in een file. Ook ongelukken zijn niet uitgesloten.

Snelheidscontroles zullen nu uitgevoerd worden op locaties en tijdstippen waarop de doorstroming van het verkeer zo min mogelijk gehinderd kan worden. Indien er toch een file ontstaat of het oplossen van een file wordt vertraagd, dan zal de snelheidscontrole worden afgebroken. 

Afspraak

Rijkswaterstaat en de politie houden nauw contact om deze afspraak in goede banen te leiden. De politie zal de controles van tevoren melden bij de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat laat dan aan de politie weten wat de huidige situatie op de weg is. Indien de verkeerscentrale merkt dat er een file ontstaat door een politiecontrole, dan wordt de flitsactie in de meeste gevallen stopgezet.

De Verkeersinformatie Dienst heeft al vaker geklaagd over de flitsfiles. "Toch gebeurt het nog regelmatig dat files het gevolg zijn van snelheidscontroles", zegt Patrick Potgraven van de VID.  Ook hoopt Potgraven dat files door snelheidscontroles nu snel verleden tijd zullen zijn. "De controles zijn bedoeld om de weg veiliger te maken niet onveiliger."

Volgens de politie Midden-Nederland werden de oude afspraken niet altijd nageleefd. "Door slechte communicatie ging het flitsen vaak te lang door. Nu is er een nieuw protocol waar iedereen zich aan moet houden", aldus Alfred van Beilen. 

ANPR

Ook de Automatic Number Plate Recognition (ANPR) is ter sprake gekomen in de nieuwe afspraken. De mobiele controles met automatische kentekenplaatherkenning zijn erop gericht om voertuigen van criminelen op te sporen of auto's die betrokken zijn bij strafbare feiten. De politie zal in dit geval afwegen of de controles de doorstroming van het verkeer hinderen. 

Bron: Nu.nl / NOS