Speed-pedelec ook al opgenomen in lesmateriaal van VekaBest

CBR heeft aangekondigd in 2017 hun theorie-examens voor o.a. bromfiets verder uit te breiden met vragen over de speed-pedelec (snelle e-bike). Vooruitlopend hierop heeft VekaBest de afgelopen maanden splinternieuwe verkeersopnames gemaakt met dit voertuig. De nieuwe regelgeving over de speed-pedelec is inmiddels helemaal verwerkt in de leermiddelen van VekaBest.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Een speed-pedelec wordt nu nog gezien als een snorfiets, waarvoor een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur geldt. Buiten de bebouwde kom mogen deze snelle e-bikes vanaf 1 januari maximaal 45 kilometer per uur op de rijbaan en 40 km/u op het fiets-/bromfietspad. Binnen de bebouwde kom worden ze gezien als bromfietsen en dat betekent: maximaal 45 km per uur op de rijbaan en 30 km/u op het fiets-/bromfietspad.

Geldt dan ook een helmplicht?

Jazeker, de bestuurder moet ook een goedgekeurde helm dragen. Dat kan een bromfietshelm zijn of een helm die speciaal ontwikkeld is voor de speed-pedelec. Die laatste wordt naar verwachting binnenkort geïntroduceerd. Verder moet de bestuurder minimaal een AM-rijbewijs hebben.

Vernieuwing is noodzaak

De veranderingen gaan snel, niet eens zozeer in de CBR-examens, maar gewoon in de praktijk van het dagelijks verkeer. VekaBest volgt die praktijk op de voet en ontwikkelt voortdurend online en gedrukt lesmateriaal. “We zijn voortdurend online”, zegt Erik Kantelberg “en onze doelgroep al helemaal. Daar moet je dus snel op inhaken, en zorgen dat je bij de tijd blijft”. 

De specifieke oefenvragen over de speed-pedelec zijn bijna klaar. En ook de leerstof zal begin volgend jaar tijdig verwerkt zijn in onze e-learning programma’s en het klassikale VekaBest Theorie Platform. Kortom, ook voor deze AM-categorie bent u in 2017 helemaal up-to-date bij VekaBest.