Steeds minder Nederlanders rijden dronken

Al jaren achtereen neemt het aantal door de politie geregistreerde gevallen van rijden onder invloed af. Waar in 2002 nog 52.445 bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed, waren dit er in 2015 nog maar 27.095. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Om de twee jaar laat het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzoek verrichten naar het aantal automobilisten dat in de weekenden met een slok te veel op achter het stuur kruipt. Uit deze onderzoeken blijkt dat het percentage bestuurders met een te hoog alcoholgehalte (van 0,5 promille of meer) tijdens de weekenden sterk is gedaald.

Rijden onder invloed
Bob-campagne

Nederland begon eind 2001 met de campagne onder de slogan ‘Bob jij of Bob ik?’. Die vraag werd destijds zo populair, dat deze in de Dikke van Dale is opgenomen. Sindsdien weet vrijwel iedereen dat een echte Bob nooit alcohol drinkt als hij of zij nog moet rijden. En deze boodschap is goed aangekomen bij automobilisten, blijkt wel uit de cijfers. “De Bob-campagne is zeer effectief”, stelt Minister Schultz van Haegen. “Sinds de introductie van de campagne in 2001 zien we een sterke daling van het aantal overtredingen. Behalve handhaving en educatieve maatregelen, blijf ik samen met de partners ook Bob inzetten om het rijden onder invloed nog verder terug te dringen.”

Bob-campagne

Het ministerie en haar partners blijven zich continu inzetten om alcohol in het verkeer tegen te gaan. Naast de Bob-campagne zijn ook handhaving en educatieve maatregelen door het CBR belangrijke manieren om hieraan bij te dragen. Drankrijders worden streng aangepakt: ze kunnen een geldboete verwachten van tussen € 300,- tot € 650,- of krijgen ontzegging van de rijbevoegdheid. Wie binnen vijf jaar voor een tweede keer wordt veroordeeld voor rijden onder invloed van alcohol met 1,3 promille of hoger moet direct zijn rijbewijs inleveren.

Wist je dat?
  • 1 op de 5 verkeersslachtoffers het directe gevolg is van alcohol in het verkeer?
  • na vier á vijf glazen alcohol  de kans op een verkeersongeval twee keer groter is dan wanneer je nuchter bent?
  • na acht á negen glazen alcohol die kans maar liefst zeventien keer zo groot is?
  • de Nederlandse politie bij alcoholcontroles jaarlijks een miljoen blaastests afneemt?
  • bijna alle Nederlanders vinden dat alcohol en verkeer niet samengaan?
  • alcohol al na ongeveer tien minuten je hersenen bereikt?