Verkeerslicht waarschuwt met muziek van overleden jongen

In Rotterdam staat vanaf vandaag op de Coolsingel een bijzonder verkeerslicht voor fietsers. Wie op de knop van de paal drukt, krijgt nummers te horen uit de playlist die op de smartphone stonden van de verongelukte Tommy-Boy Kulkens (13). Dit bijzondere verkeerslicht moet fietsers attenderen op het gevaar om te fietsen terwijl je op je telefoon kijkt.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Het jonge verkeersslachtoffer was op augustus 2015 op zijn fiets op weg naar Bussum. Hij was op zijn telefoon bezig om vast wat liedjes op te zoeken voor het verjaardagsfeestje van zijn zus. Onderweg werd hij onderschept door een auto en overleed aan zijn ernstige verwondingen. Sindsdien probeert zijn vader Michael anderen te behoeden voor het gevaar van het gebruik van smartphones in het verkeer.

Tommy-Boy verkeerslicht
P(l)ay attention

Wie vanaf vandaag op de kruising Coolsingel-Meent staat te wachten, hoort de playlist van Tommy-Boy en leest: 'Druk op de knop voor het volgende nummer. Tommy-Boy Kulkens (13) overleed op de fiets. Hij was bezig met muziek op zijn telefoon. Je luistert nu naar zijn playlist. P(l)ay Attention.'

Schoolopdracht

Het P(l)ay attention verkeerslicht is voortgekomen uit een schoolopdracht van de Willem de Kooning Academie. De studenten Carlijn Bijlsma en Tom Sibma waren zo onder de indruk van het lot van Tommy-Boy, dat ze besloten om bij een kruispunt zijn verhaal te projecteren en zijn muziek te laten horen in de hoop het gedrag van mensen te veranderen. 

Geraakt

De gemeente Rotterdam was geraakt door het idee van de twee studenten en heeft het schoolproject doorontwikkeld tot een echt werkend verkeerslicht. De bijzondere verkeersinstallatie wordt om de twee maanden op een ander kruispunt neergezet. 

De vader van Tommy-Boy, Michael Kulkens, zal vandaag aanwezig zijn bij de onthulling van het bijzondere verkeerslicht.