Tientallen gedupeerden door rij-examenfraude

Tientallen mensen stellen dat zij ten onrechte gedupeerd zijn. Zij hebben wegens de grootschalige rij-examenfraude het rijbewijs namelijk moeten inleveren, terwijl zij hier niets mee te maken zouden hebben. De eerste kort gedingen dienen vrijdag in de rechtbank in Amsterdam, zo stelt de Telegraaf.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

In november 2012 haalde David Jansen (vanuit privacy overwegingen is deze naam verzonnen) zijn rijbewijs bij een rijschool uit Amsterdam-Zuidoost. Achteraf bleek deze rijschool betrokken te zijn geweest bij grootschalige fraude. Voor ‘slechts’ 500 euro liet een 62-jarige examinator leerlingen bij het CBR voor het praktijkexamen slagen. Het zou hier om bijna 200 leerlingen gaan. 

Wist van niks

David Jansen verklaart niets te hebben geweten van fraudes binnen de rijschool. “Ik was al zes keer eerder gezakt voor mijn rij-examen en deed een beroep op het BNOR-examen. Via internet kwam ik bij een rijschool in Zuidoost terecht. Deze had een gunstig lestarief en een hoog slagingspercentage”, zo verklaart Jansen in de Telegraaf. 

Inleveren

Na het behalen van zijn rijbewijs ging Jansen als pakketbezorger van start. Op 17 februari moest hij, na tweeënhalf jaar, plotseling zijn rijbewijs inleveren. Inmiddels kan hij zijn werk niet meer uitvoeren en is hij bang zijn baan kwijt te raken. 

Criteria

Justitie hanteert een aantal criteria (omdat rijschoolhouders geen namen noemen) voor het intrekken van het rijbewijs. Deze criteria zijn op basis van een vermoeden. Jansen valt met zijn vele rij-examens en het afrijden bij de frauderende examinator binnen deze categorie. Zijn advocaat zegt dat dit ten onrechte is, omdat ‘de criteria in veel gevallen willekeurig zijn en van toevalligheden aan elkaar hangen’. Deze advocaat staat inmiddels al 35 mensen bij de rechter bij.

De frauderende rijschoolhouders moeten zich binnenkort bij de rechter verantwoorden.