Tips om veilig te rijden bij gladheid

Rijden met winters weer

Het is mistig en de komende maanden zal er ook veel gewaarschuwd worden voor gladheid. Hoe komen jij en je leerlingen veilig deze periode door?

Lesautolease.nl

— Advertentie —

1. houd afstand

Als de wegen plotseling glad worden, is het allereerst belangrijk om afstand te bewaren. Wees daarbij voorzichtig en ga langzaam van het gas en druk alleen indien nodig rustig het rempedaal in.

2. sturen

Heftige stuurbewegingen, snel gas geven en abrupt remmen verhogen de kans op slippen. Stuur de bochten en stuur gelijkmatig in  en uit. Houd ook het tempo constant in de bocht. Wanneer de voorwielen toch hun grip verliezen, laat dan voorzichtig het gas los.

3. remmen

Bij gladheid is de remafstand een stuk langer, ook wanneer je winterbanden gebruikt. De beste manier om te vertragen is om ook op de motor af te remmen. Als de auto blijft slippen rem dan, totdat de grip is hersteld. Het ABS zorgt er dan voor dat de auto bestuurbaar blijft.

4. Schakelen

Op gladde wegen is het altijd raadzaam om altijd één versnelling lager te rijden dan normaal.

5. kijken

Raak je toch in een slip, kijk dan waar je heen wilt en niet waar je níet heen wilt. Door te kijken naar het obstakel dat je niet wilt raken,  stuur je er onbedoeld toch naartoe.