Transportsector Brugge smeekt om vrachtwagenchauffeurs

Vrachtwagen

In Brugge (België) zit de transportsector met de handen in het haar. De sector komt vrachtwagenschauffeurs tekort. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Je hoeft zelfs geen rijbewijs te hebben, bedrijven willen de opleiding zelfs aan aspirantchauffeurs geven.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Er zijn meer dan 400 openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs in Brugge. Dat blijkt uit de Brugse Werkbarometer. 

Bedrijven leggen de lat inmiddels erg laag. Ze nemen zelfs aspirant-chauffeurs aan.

Haven

Het aantal vacatures blijft oplopen. “Dat heeft voor een deel te maken met het succes van de haven van Zeebrugge, die maar blijft groeien”, zegt schepen van Werk Pablo Annys (sp.a). De reden dat er te weinig chauffeurs zijn wijdt hij aan het slechte imago van het beroep.

Transportbedrijf Gheeraert in Brugge is een van de bedrijven die nauwelijks nieuwe chauffeurs kan vinden. Hij heeft al 110 chauffeurs aan het werk gezet en kan er nog wel 15 gebruiken. "We leggen de lat nochtans heel laag. We vragen zelfs geen C-rijbewijs meer", zegt Stijn Gheeraert tegen de Belgische krant. "Een goede werkhouding en motivatie is al voldoende. Wij geven hier opleiding om je rijbewijs te halen. In tussentijd kunnen toekomstige chauffeurs meerijden met een collega of werken in het magazijn.” 

Bonussysteem

Dat helpt een beetje, want al 10 kandidaten hebben zich aangemeld. Helaas viel de helft ook weer af omdat het een zwaar beroep is. "We rijden immers zo’n 350 kilometer ver en bieden een job aan waarbij de chauffeur ’s morgens met de lading vertrekt en ’s avonds weer terug is. Het zijn vaak werkdagen van twaalf uren. Dat is zwaar, maar we proberen met een bonussysteem chauffeurs aan te moedigen. Ze verdienen bij ons toch vaak tussen de 2.500 en 3.000 euro netto.”

 “Maar de andere helft hield wél vol en is nu aan de slag bij ons”, zegt Gheeraert. Ook probeert het bedrijf oog te hebben voor beweging en amusement. "Er ligt een petanquebaan op ons bedrijf en we houden geregeld barbecues.”