Vader Eindhovense rijschoolhouder:”Mijn zoon is een oplichter”

Bestond er afgelopen week veel consternatie rondom het faillissement van Verkeerschool Aalbregt uit Zoetermeer. Vandaag schrijft het Eindhovens Dagblad over ontevreden leerlingen van Verkeersschool Eindhoven proficiat. Er zou daar sprake zijn van oplichting. Leerlingen zouden vooraf betalen voor rijlessen en vervolgens amper les krijgen. Pure oplichterij, zegt de vader van de rijschoolhouder. Die deed aangifte tegen zijn zoon van identiteitsdiefstal, valsheid in geschrifte en oplichting.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

De vader heeft een rijschool in Haarlem: Verkeersopleidingen Proficiat. Zijn zoon begon een eigen bedrijf met bijna dezelfde naam: Verkeersschool Eindhoven Proficiat. De website van junior is vrijwel identiek aan die van zijn vader. Bovendien gebruikt de zoon daarop het inschrijfnummer bij de Kamer van Koophandel van zijn vader. Op facturen staat rijschool Proficiat in Haarlem vermeld. Om die reden kloppen gedupeerde cursisten nu massaal aan bij De Haan senior.,,We krijgen al maandenlang dagelijks boze telefoontjes en zelfs doodsbedreigingen van gedupeerde klanten, die hun geld terug willen. Maar wij hebben er helemaal níets mee te maken", zegt De Haan. Op basis van het aantal boze telefoontjes schat De Haan het aantal gedupeerden in op ‘minstens honderd’. Hij heeft de publiciteit gezocht om mensen te waarschuwen voor de praktijken van zijn zoon en deed al aangifte tegen zijn zoon.

Voordelige lespakketten

Met voordelige lespakketten hengelt De Haan junior klanten voor Eindhoven Proficiat binnen. Wachtlijsten kent hij niet. Het lesgeld moet worden overgemaakt naar een Belgische bankrekening. Op de facturen prijkt de naam van de Haarlemse rijschool, maar met een Eindhovens telefoonnummer. Wie dat belt, blijft hangen in een keuzemenu. De originele website van de Haarlemse rijschool blijkt vaker gekloond te zijn: zo zouden er ‘filialen’ van Proficiat zijn in Veldhoven, Geldrop en Roermond. Allemaal het werk van zijn zoon, zegt De Haan. Een van de gedupeerden is Kevin Groves. Hij had zijn vrouw Iuliia ingeschreven voor 24 rijlessen, maar na vier keer kwam de instructeur -De Haan junior zelf- niet meer opdagen. Groves: ,,Ik heb duizend euro naar die man overgemaakt. Ik heb hem talloze keren gebeld en gemaild, om nieuwe afspraken te maken en om mijn geld terug te vragen, maar hij komt telkens met een andere smoes.”

Hij liegt alles bij elkaar

Een slachtoffer uit Veghel betaalde 200 euro voor scooterlessen voor haar zoon. Verkeersschool Eindhoven Proficiat was in de verre omtrek de enige zonder wachtlijst; reden voor de Veghelse om voor Proficiat te kiezen. ,,Mijn zoon kon direct terecht. De instructeur zou hem treffen bij het CBR in Eindhoven. Maar daar kwam hij nooit opdagen", vertelt de Veghelse. ,,Ik heb die man daarna zó vaak gebeld om mijn geld terug te eisen. Maar dat hielp allemaal niets. Uiteindelijk nam hij gewoon de telefoon niet meer op.” De Haan junior, wonend in België, wijst desgevraagd alle verantwoordelijkheid van de hand. ,,Mijn vader is eigenaar van de rijschool: als er geld moet worden terugbetaald, moet híj dat oplossen.” Ook zegt hij dat hij met diverse franchisehouders werkt. ,,Die kwamen hun afspraken niet na. Maar ik heb hier inmiddels zo veel gezeik mee gekregen, dat ik de stekker uit het bedrijf ga trekken.”

,,Hij liegt alles bij elkaar”, reageert vader De Haan geprikkeld. ,,Dat bedrijf ís niet van mij. Kijk naar de facturen die hij zijn klanten stuurde: dat geld ging naar een Belgische bankrekening, die op zijn naam staat. Ik wil dat het stopt. We hebben zó vaak geprobeerd hem op het rechte pad te brengen, maar hij blijft bezig.”

 

www.ed.nl/eindhoven/wel-betalen-geen-les-krijgen-klanten-beschuldigen-verkeersschool-eindhoven-proficiat-van-oplichting~a7aa83b1/?referrer=https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=newssearch&cd=2&ved=0ahUKEwiL1ZLn7prjAhWMDewKHSB8Bv4QqQIIMCgAMAE&url=https%3A%2F%2Fwww.ed.nl%2Feindhoven%2Fwel-betalen-geen-les-krijgen-klanten-beschuldigen-verkeersschool-eindhoven-proficiat-van-oplichting~a7aa83b1%2F&usg=AOvVaw0Wwci_UqEPX9K7duvMXfKy »