Vakantiecheck: Kijk verder dan alleen je auto

Je auto mag dan wel in topkwaliteit zijn, maar geldt dat ook voor je caravan, vouwwagen of camper? Controleer ze goed voor vertrek om te voorkomen dat je panne krijgt.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Zware belasting

Tijdens de rit naar je vakantiebestemming wordt je auto zwaarder belast dan tijdens dagelijkse ritjes. Vaak gaat namelijk het hele gezin mee en is de achterbak volgeladen met bagage. Al dit gewicht zorgt ervoor dat je motor, banden en remmen zich extra in moeten spannen. Houd er daarnaast rekening mee dat de rijeigenschappen van een zwaar beladen auto verstoord worden. Blijf binnen het toegestaan maximum gewicht van de auto. 

Caravan en vouwwagen

Niks is zo vervelend dan strandden langs de snelweg. Het is daarom aan te raden om naast de auto ook de caravan en vouwwagen goed na te lopen. Check een aantal zaken goed wanneer je op pad gaat met zo’n kampeermiddel. Let bijvoorbeeld op de leeftijd van de gasslang(en). Op deze slangen staat vaak een houdbaarheidsdatum. Oranje slangen (voor propaan) kan je het beste iedere vier jaar vervangen, zware slangen (voor butaan) elke twee jaar. Kijk verder of de kwaliteit van de banden nog voldoende is evenals de bandenspanning. Check ook hoe oud de banden zijn middels de DOT-code. Deze code toont de productiedatum. 2910 staat daarbij voor de 29e week van 2010. Het advies luidt elke zes jaar de banden te vervangen, ook als er nog voldoende profiel op zit. 

Camper

Met campers wordt vaak beheerst gereden. Op de weg gaat het daarom weinig mis. Toch zijn er wat het onderhoud betreft een aantal zaken waar je op kunt letten. Dit om eventuele problemen te voorkomen. Naast de slangen en banden is het raadzaam om ook de gasinstallatie en drukregelaar van de camper goed na te lopen. In de camper zijn daarnaast metalen onderdelen (kookplaat, chassis, enz.) geaard via de aansluitkabel en het stopcontact. Deze verbinden moeten regelmatig gecontroleerd worden. 

Bron: Bovag