Rijbewijzen gewoon te koop in Nederland.

Eerder bleek al dat Nederlandse rijbewijzen eenvoudig te koop zijn via buitenlandse websites. Afgelopen juni kreeg EenVandaag via een Poolse website het vervalste rijbewijs in handen van premier Mark Rutte en werden er Kamervragen over gesteld. Maar ook via Nederlandse websites blijkt het niet moeilijk om snel aan een rijbewijs te komen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Meerdere websites adverteren met rijbewijzen binnen zes dagen, wettelijke rijbewijzen die je online kunt bestellen en ‘legale’ rijbewijzen. Je vult eenvoudig je gegevens in en krijgt binnen enkele dagen een ‘legaal’ rijbewijs toegestuurd.

Een simpele googlesearch levert een groot aanbod op aan o'.a. Nederlandse websites waarop je eenvoudig een rijbewijs kunt bestellen.

Op www.kooprijbewijsonline.com zijn duidelijk de beloftes te lezen die bezoekers van de websites krijgen. Het zou een koud kunstje moeten zijn om een 'rechtsgeldig' en 'legaal' rijbewijs online te bestellen.

De website zegt in Nederland een gevestigde organisatie te zijn, die zich inzet om het veel makkelijker te maken om een rijbewijs te krijgen in Nederland. De site is makkelijk te vinden. Ze adverteert zelfs op Google als je zoekt op "rijberwijs kopen".

Dreiging verkeersveiligheid

Een zorgwekkende ontwikkeling en een dreiging  voor de verkeersveiligheid. De RDW, die de Nederlandse rijbewijzen uitgeeft, controleert jaarlijks vijfentwintigduizend documenten op echtheid en onderschept daarbij tussen de vijftig en zeventig vervalsingen. Of deze vervalsingen regelmatig in Nederland vervaardigd zijn en hoe vaak er gebruik wordt gemaakt van dergelijke websites, blijft vooralsnog onduidelijk.