Veilig Verkeer Nederland pleit voor totaalverbod op drugs in het verkeer

Voormalig politie-expert Cor Kuijten en Veilig Verkeer Nederland pleiten voor een totaalverbod op drugs in het verkeer. De in juli ingevoerde drugtest voor weggebruikers zou een wassen neus zijn. Zo meldt de Telegraaf vandaag.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

„De ondergrens in de drugtest ligt veel te hoog”, vindt Kuijten. “Met de hoeveelheid verboden middelen die op dit moment is toegestaan, is rijden onverantwoord”, laat hij de Telegraaf weten.. VVN voegt toe: „Alleen een algeheel verbod is waterdicht.”

Ondergrens te hoog

De toelaatbare ondergrens van de test die begin juli werd geïntroduceerd, en waar de politie nu mee controleert, zou veel te hoog liggen. Bovendien blijft bij de huidige test het gebruik van de drug ghb ongemerkt, zodat gedrogeerde automobilisten ongestraft kunnen blijven rondrijden.

 

Tweede kamer gewaarschuwd

De korpsleiding van de politie stelt dat de speekseltest slechts ,”een voorselectiemiddel is om drugsgebruik in het verkeer te detecteren"

De gepensioneerde Kuijten heeft zich twee decennia lang beziggehouden met het programma van alcohol- en drugstesters en wordt in Europa als dé expert op dit gebied gezien. Hij heeft zowel de politietop als de Tweede Kamer schriftelijk gewaarschuwd voor de tekortkomingen van de test, maar daar is niets mee gedaan.

Zero tolerance

,,Het grote probleem van de test is dat de ondergrens veel te hoog ligt", zegt Kuijten. ,,Er is maar één effectieve manier om het gebruik van drugs in het verkeer aan te pakken, en dat is zero tolerance hanteren. Het gewoon verbieden!" Veilig Verkeer Nederland sluit zich hier bij aan.