VekaBest geeft toelichting nieuwe vraagtypen theorie-examens

Vanaf 1 januari zal het CBR twee nieuwe vraagtypen in haar theorie-examens opnemen, de enkelvoudige sleepvraag en de hotspotvraag. Deze nieuwe vraagtypen testen beter of iemand over de vereiste verkeerskennis beschikt en maakt een goed examenresultaat minder afhankelijk van het individuele taalniveau.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Vanaf de eerste week van december 2017 worden de nieuwe vraagtypen opgenomen in de lesmethodiek van VekaBest (Auto, Motor en Bromfiets). Zodat de rijschoolhouder zijn leerlingen direct al kan laten trainen met deze moderne methodiek en zij daarmee hun slaagkans kunnen vergroten.

Helemaal up to date

Natuurlijk voeren we de veranderingen snel in al ons materiaal door. De klassikale lessoftware van het VekaBest Theorie Platform (Auto, Motor en Bromfiets) gaat een update krijgen, en wel in januari 2018. Ook bij theorie-leren.nl wordt alles ververst.
De “speedtheorie” lessen (e-learning) voor leerlingen worden in een splinternieuw jasje gestoken, evenals de lespresentaties voor docenten. En al onze oefenexamens (40 voor Auto, 25 voor Motor en 20 voor Bromfiets) zijn straks helemaal up to date. Uiteraard zal dat ook gelden voor onze usb-sticks. Kortom, met VekaBest bent u altijd bij de tijd.

Brancheorganisaties tevreden

De brancheorganisaties BOVAG, FAM en VRB kunnen van harte instemmen met de nieuwe aanpak. Allereerst inhoudelijk, omdat de vereiste verkeerskennis nog meer voorop komt te staan. Maar ook organisatorisch, omdat met de huidige afspraken de verschillende partijen ruim voldoende voorbereidingstijd krijgen om hun diensten en producten aan te passen. Examenkandidaten zullen hiervan geen hinder ondervinden.

Zo werkt de enkelvoudige sleepvraag

De enkelvoudige sleepvraag werkt als volgt. Om antwoord te geven sleept een kandidaat een antwoordcirkel (met een rode V) naar doelen in de afbeelding. Vind je dat de voetganger eerst mag, dan sleep je de antwoordcirkel naar de voetganger. Hieronder is de enkelvoudige sleepvraag in stappen uitgelegd.

stap1

Zodra de leerling een antwoordcirkel aanklikt en vasthoudt om ’m te gaan verslepen, gebeurt het volgende:
• De antwoordcirkel wordt gehighlight, om aan te geven dat deze geselecteerd is
• Op de afbeelding komen direct 3 doelcirkels te staan.

 

stap2

De kandidaat kan de geselecteerde antwoordcirkel naar slechts één van de doelcirkels slepen en daar loslaten. Zodra hij binnen het juiste doelgebied is, wordt de doelcirkel gehighlight om aan te geven dat de kandidaat de antwoordcirkel kan loslaten. Hij hoeft daarbij niet precies op de doelcirkel te gaan staan om de antwoordcirkel op de doelcirkel te plaatsen. Als hij de antwoordcirkel echter per ongeluk op een verkeerde plaats loslaat, valt deze vanzelf terug naar de uitgangspositie. Een eenmaal geplaatste antwoordcirkel kan binnen de toegestane antwoordtijd ook weer worden opgepakt en verplaatst.

• Op het eerste voorbeeld hieronder is het highlighten van de doelcirkel te zien.
• Op het tweede voorbeeld hoe de cirkels eruit zien nadat de antwoordcirkel op de doelcirkel is geplaatst.

stap3
stap4
Zo werkte de nieuwe hotspotvraag

De nieuwe hotspotvragen zijn alleen van toepassing op verkeersborden en dashboardlampjes. Er zijn 3 of 4 antwoordalternatieven.

De enkelvoudige hotspotvraag werkt als volgt. Om antwoord te geven hoeft een kandidaat slechts één verkeersbord of dasboardlampje aan te tikken. In het onderstaande voorbeeld is de vraag welk verkeersbord een rotonde aanduidt. Met een vinger (touchscreen) of met een muis tikt de leerling het verkeersbord aan.

Zodra de leerling een verkeersbord aanklikt, gebeurt het volgende:
• Het verkeersbord wordt gehighlight om aan te geven dat deze geselecteerd is
• Om de afbeelding komt een rood doelvierkant te staan.
• Binnen de toegestane antwoordtijd kan de keuze ook weer gewijzigd worden.


 

stap02
Nieuws over de VekaBest tablet examentraining

U weet al dat het moderne klassikale tabletsysteem van VekaBest alle soorten examenvragen aankan: open vragen, multiple choice vragen, aanwijsvragen, combineervragen, etc. Maar nu dus ook de enkelvoudige en hotspotvragen. Zo zijn rijschoolhouders nu al voorbereid op de meest recente ontwikkelingen van de markt en van het CBR. Kortom, bij VekaBest kunt u erop vertrouwen dat alles up-to-date is.