Verstandig met de auto op vakantie

De vakantie komt er weer aan. Heerlijk! Velen van ons kiezen ervoor om met de auto te gaan. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Daarom delen we hier onder alvast een aantal tips, zodat jullie goed voorbereid op pad kunnen. Zo begint de vakantie meteen al als je achter het stuur kruipt.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Voor vertrek
  • Als je aan de slag gaat met het plannen van je rit, is het belangrijk om ook de rustpauzes mee te nemen. Pauzeer elke twee uur minimaal 10 tot 20 minuten. Maak een kleine wandeling en strek je benen. Indien mogelijk pauzeer dan eens bij een openbaar park, een bos, of bij water.
  • Zorg dat je fit bent voor vertrek. Alles staat eigenlijk bij een goede nachtrust. Probeer minimaal twee avonden voor je vertrekt lang en goed te slapen. Je wilt namelijk helder in de auto zitten. Vertrek op een tijdstip waaraan je lichaam gewend is om in actie te komen, bijvoorbeeld op hetzelfde moment als je doordeweeks naar je werk rijdt. Probeer ’s nachts rijden te voorkomen. In het donker ben je écht minder alert.
Tijdens de rit
  • Zoals eerder al is aangegeven is het belangrijk om elke twee uur minimaal 10 minuten pauze te nemen om weer even wat op te laden. Als je vermoeid begint te raken, dan kun je ook even kort een powernap nemen van maximaal 30 minuten.
  • Indien het mogelijk is, rij dan om de beurt en het liefst per toerbeurt. Rij daarbij van via punt naar via punt. Na pauze kun je dan van chauffeur wisselen. Zo blijf je allebei langer fris en fruitig en dat rijdt fijn.
  • Eet niet te zwaar, maar ook niet te weinig. Bij voorkeuren nuttig je meerdere keren per dag wat energierijke kleinigheden die snel verteren zoals fruit en granenkoeken. Een volle maag zorgt er namelijk ook voor dat je slaperig wordt. Neem daarnaast ook altijd water of sap mee in de auto en drink voldoende.
  • Vermijd grote hitte in de auto. Zorg ervoor dat de temperatuur binnen aangenaam is (door middel van airconditioning). Uit studies blijkt namelijk dat hoge temperaturen hetzelfde effect hebben als rijden met een alcoholgehalte van 0.5 promille. Probeer ook om niet of zo weinig mogelijk in de auto te roken. Warmte en roken zorgen ervoor dat je slaperig en duf wordt.
Tot slot

Oriënteer je van te voren goed op de route die je moet gaan afleggen. Zorg ook op tijd voor een vignet voor de reis door Zwitserland of Oostenrijk. Dit is verplicht. Probeer indien mogelijk de zwarte zaterdagen te vermijden. Moet je toch op zaterdag vertrekken tijdens de maanden juli en augustus. Doe dit dan vanaf 14:00 uur. Dan is het al een stuk rustiger op de weg. Tegen de tijd dat je dan een knelpunt nadert is de grootste verkeersdrukte alweer verdwenen. Stem tot slot je radio af op de lokale radiozenders. Zo kun je filemeldingen hoor en indien nodig daar op tijd op anticiperen.