Vlaamse minister boos om ‘Nederlandse’ rijschool exclusief voor en door vrouwen

In het Antwerpse Merksem gaat binnenkort een rijschool open met uitsluitend vrouwelijke chauffeurs en begeleiders. Een trend die volgens de Vlamingen afkomstig is uit Nederland. De Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts is er niet over te spreken.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De N-VA-minister noemt de argumentatie voor de nieuwe rijschool “te belachelijk voor woorden” in de Vlaamse Metro. “Vijftig jaar na de invoering van het rijbewijs zouden sommige vrouwen zich nu plots ongemakkelijk voelen met een mannelijke begeleider. Waar ík me vooral ongemakkelijk over voel is de achterliggende reden voor dit initiatief. Ik vermoed dat men munt wil slaan uit sommige verwerpelijke geloofsopvattingen die mannen en vrouwen zoveel mogelijk van elkaar willen scheiden.”

Heeft niets met religie te maken

De Rotterdamse Samira Masrour verdedigde het concept afgelopen vrijdag op de radio  Zij heeft al jaren een rijschool met soortgelijk concept in Rotterdam en krijgt naar eigen zeggen ook veel aanvragen uit België.   “Omdat vrouwen zich vaak ongemakkelijk voelen met een mannelijke begeleider”, vertelde Masrour vrijdag op Radio 2. “Het heeft zeker niets met religie of cultuur te maken”, stelt Masrour. “Ik ben religieus, maar dat is zeker niet de reden dat we de lessen aanbieden. We doen dit enkel maar omdat we merken dat er een grote vraag naar is.” Ze ontkent ook dat de rijschool discriminerend zou zijn voor mannen. “We hebben niets tegen mannen. Zij zijn altijd welkom om bij ons informatie op te halen voor een tante, zus of vriendin.”

Minister Weyts furieus

Mobiliteitsminister Weyts reageert furieus. “Dit moet een late aprilgrap zijn. Een rijschool kan eenvoudigweg geen personeelsleden of klanten weigeren op basis van hun geslacht”, zegt hij. “Realiteit zal het alleszins niet worden, want een vergunning zal men van mij nooit krijgen.”

Lees hier het artikel in Metro »