Vrouw van acht miljoen verantwoordelijk voor ESF-fiasco rijscholen

Woensdag is de 62-jarige Aad W. gearresteerd op verdenking van het verduisteren van 7,7 miljoen euro aan Europese subsidiegelden. Als directeur van Stichting Opleidingsfonds Groothandel wikkelde zij ook voor de Bovag-rijscholen de subsidie-aanvragen af. Door haar fraude hebben rijscholen 3 jaar moeten wachten op (een deel) van hun subsidie.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Bovag Rijscholen wilde de scholing van instructeurs stimuleren en zocht daarbij naar mogelijkheden om te profiteren van ESF-subsidies. In 2007 werd door het Agentschap SZW ingevoerd dat sectorfondsen uitsluitend voor hun eigen sector‐achterban ESF mochten aanvragen. Omdat de rijscholen niet beschikken over een eigen sectorfonds is de samenwerking gezocht met SOG om toch deel te kunnen nemen aan ESF. SOG vroeg in ruil voor hun diensten 15% administratiekosten. Daar was niks illegaals aan.

Waar het fout ging

De 'truc' zat hem in een simpele uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten via een wijziging in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Op de website van SOG wordt openlijk verwezen naar formulieren van de KvK, waarmee bedrijven naast een scholingsbijdrage uit de eigen sector ook in aanmerking konden komen voor een subsidieaanvraag via de Stichting Opleidingsfonds voor de Groothandel (SOG), waar W. jarenlang directeur was. Tussen 2009 en 2012 voegden 5434 bedrijven uit andere sectoren als subactiviteit ‘groothandel’ toe aan het handelsregister. Dat kon omdat de KvK enkel registreert en niet bevoegd is om te controleren of daar ook daadwerkelijk sprake van is. 

Voor de verplichte ESF-administratie, die de persoonlijke bv van W. verzorgde, werd 15% van de cursusprijs in rekening gebracht voor administratiekosten. Zij had zodoende belang bij de verkoop van zo veel mogelijk cursussen, ook voor rij-instructeurs. W. zelf bepaalde welke opleiders accreditatie kregen om ESF-subsidie aan te vragen bij de door haar geleide SOG.

SOOB

Het SOOB-scholingsfonds in de transport en logistiek spreekt na inzage in de stukken van 'misbruik' en 'oneigenlijk stapelen' van subsidies. Hoewel dit 'zeer betreurenswaardig' is, voelt het SOOB zich bij monde van een woordvoerder niet verantwoordelijk. ‘Er zullen altijd bedrijven zijn die dit proberen. Maar wij hebben er geen zicht op als zij via een creatieve truc meerdere subsidies aanvragen.’ 

Oplossing voor rijscholen

Onlangs meldde Bovag-afdeling Rijscholen dat nog dit jaar subsidiegelden worden uitgekeerd. In de meeste gevallen zal er minder uitgekeerd worden dan dat er aan subsidie is toegezegd. En alleen maar, omdat mevrouw Aad W. oneigenlijk gebruik maakte van subsidiegelden.