Waar betaal je het meeste voor je auto?

Vanaf volgend jaar wordt er in Friesland, Flevoland en Gelderland een extra belastingverhoging doorgevoerd. Inwoners die in het bezit zijn van een auto gaan een stuk meer belasting betalen en de verschillen per provincie zijn enorm.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Bovenop de motorrijtuigenbelasting worden de provinciale opcenten geheven. Dit verschilt heel erg per provincie en het gevolg is dat autobezitters in de ene provincie soms 100 euro meer betalen, voor precies dezelfde auto. In 2017 varieert dit percentage van 67,9 procent in Noord-Holland tot 92 procent in Drenthe en Zuid-Holland.

Onzichtbare belasting

'Niemand weet hoeveel hij aan belasting aan de provincie betaalt, omdat die meelift op de aanslag motorrijtuigenbelasting. Als een provincie dat verhoogt, merkt bijna niemand dat.' – Zegt Maarten Allers, directeur van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO).

Ander systeem

De Bovag en de ANWB willen echter een ander systeem. De opbrengst kan namelijk naar wens van de provincies besteed worden. Een aantal jaren geleden hebben provincies miljarden verdiend aan de verkoop van energiemaatschappijen. 'Misschien zouden ze dat eerst eens op moeten maken voordat ze dat geld allemaal bij de automobilist op moeten halen.' – zegt Tom Huyskens van de Bovag. De opcenten stijgen in Gelderland met 0,6 procent. In Flevoland met 1 procent en in Friesland komt er bijna 2 procent bij.