Weinig leerlingen slagen bij beginnende rijscholen 'door opportunisten'

cbr_logo

Net beginnende rijscholen hebben een lager slagingspercentage dan ervaren rijscholen, blijkt uit onderzoek van NU.nl naar gegevens van het CBR. De brancheverenigingen wijten het grote verschil aan 'opportunisten' onder starters.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

BOVAG, FAM en VRB waarschuwen bovendien voor een ‘totaal gebrek aan toezicht’ op de kwaliteit van rijscholen en vinden dat er moet worden ingegrepen.
"Niemand houdt toezicht", aldus de BOVAG. "De overheid wil graag dat het een vrije markt is. Dan is dit het gevolg."

Vorig jaar lieten 703 rijscholen voor het eerst leerlingen afrijden voor hun examens, waarbij slechts 37,1 procent van de examenkandidaten slaagde tijdens de eerste afrijpoging. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl naar gegevens van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Bij ervaren rijscholen is het slagingspercentage met 49,4 procent net iets boven het landelijk gemiddelde van 48,6 procent.

Jaarlijks komen er flink wat nieuwe rijscholen bij. In 2011 lieten 6.212 rijscholen hun leerlingen een examen bij het CBR doen. Vorig jaar waren dat er 7.002.

Opportunisten

De BOVAG stelt dat er veel  ‘cowboys en avonturiers’ onder beginnende rijschoolhouders zijn. "De mentaliteit van deze opportunisten is anders dan bij ervaren rijscholen. Ze willen snel geld verdienen, maar verliezen daarbij de leerling uit het oog", zegt een woordvoerder.

De Federatie Autorijschool Management (FAM) vindt het logisch dat onervaren rijscholen slechter presteren. "Zonder gedegen ervaring is het moeilijk om van de ervaren rijscholen te winnen", zegt Thorald Rasker, voorzitter van de FAM.

Randstad

Gemeenten in de Randstad scoren het slechtst met slagingspercentages. Leerlingen van rijscholen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam slagen respectievelijk 33,5, 36,3 en 37,5 procent bij hun eerste poging.
Ook in de gemeenten rondom die grote steden is het slagingspercentage ver beneden het landelijk gemiddelde.

Het CBR verklaarde vorig jaar dat de mentaliteit van Randstedelingen de oorzaak van de lage slagingspercentages was. "Het is moeilijk te verklaren, maar wij hebben de indruk dat het komt doordat inwoners van de Randstad brutaler zijn dan de kandidaten uit de provinciale regio's. Die zijn vaak serieuzer en langer bezig met hun rijopleiding."

Later kwam het CBR op die uitspraak terug. "Wij zijn er om examens af te nemen, het is aan de brancheorganisaties om er iets van te vinden."

Bron: NU.nl