Wellicht tbs met dwangverpleging voor verdachte brandstichting CBR

Brand CBR

De 39-jarige Ahmad B. die verdacht wordt van brandstichting bij het CBR-gebouw in Rijswijk, krijgt wellicht tbs met dwangverpleging opgelegd. Deskundigen adviseerden dit dinsdag tijdens de eerste inleidende zitting in de rechtbank in Den Haag, schrijft Omroep West.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Ahmed B. was niet in de rechtzaal aanwezig. Hij bleef in zijn cel vanwege het coronavirus.

Motief

De motieven van de Syrische man zijn nog altijd niet duidelijk. Deskundigen onderzochten hem en concluderen dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. B. zou psychisch kwetsbaar zijn en een verminderde realiteitszin hebben. Ook zou hij last hebben van geheugenverlies, al was daar geen bewijs voor, schrijft Omroep West. 

Volgens de deskundigen is daarmee het risico op herhaling groot, en daarom adviseerden ze de rechtbank om tbs met dwangverpleging op te leggen. 

Onderzoek

B.'s advocaat was ook niet aanwezig vanwege het coronavirus. Hij wil dat zijn cliënt verder onderzocht wordt in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Almere. Zou B. dit onderzoek toelaten, dan zou het kunnen dat hij in plaats van een verplichte behandeling (naast een celstraf), niet gedwongen verpleegd hoeft te worden. 

De rechter wees het verzoek voor een opname af, omdat het advies van de deskundigen goed genoeg onderbouwd is. 

Inhoudelijke behandeling

Op 3 januari rond 7.45 kwam een man met benzine het examengebouw in Rijswijk binnen en stichtte brand. Alhoewel het vuur snel onder controle was en niemand gewond raakte, was de schade enorm. Alle examens moesten worden afgelast. 

De zaak wordt waarschijnlijk binnen drie maanden inhoudelijk behandeld. Ook wordt er over zijn voorarrest beslist. Maar in de coronacrisis blijkt het lastig om een datum te vinden. 'Of we binnen drie maanden tot een behandeling kunnen komen, ik hoop het. We zullen er naar streven', zei de voorzitter van de rechtbank.