Grootschalige fraude met theorie-examens levert slechts lichte straffen op

Drie leden van een Haagse familie zijn voor fraude met theorie-examens en het wegsluizen van de opbrengsten daarvan naar Turkije, door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot werkstraffen. Dat meldt het AD op haar website.

VTO

— Advertentie —

De familieleden zouden met een spionagebril bij het CBR in Rijswijk vragen uit het schriftelijk examen gekopieerd hebben. Rifat B. (30) zou de feitelijke leidinggevende zijn geweest van de rijschool. Hij krijgt een werkstraf van 240 uur en een boete van 40 duizend euro. Zijn broer Celal B. (25) zou tientallen keren zelf het theoretisch examen hebben gedaan bij het exameninstituut, om vervolgens met behulp van een spionagebril de antwoorden te stelen. Hij is daarom veroordeeld tot 120 uur werkstraf. 

Gestolen vragen

Zus Suzanne B. (34) zou van de door haar broer gestolen vragen vervolgens lesstof gemaakt hebben. Ze krijgt voor haar rol in de fraude, net als haar jongste broer, ook een werkstraf van 120 uur.  Volgens de rechtbank hadden de familieleden eigenlijk een celstraf verdiend. Maar omdat de fraudezaak uit 2013 lang is blijven liggen, komen ze weg met een werkstraf. 

Door deze fraude en ook andere gevallen heeft het CBR zijn theorie-examens aan moeten passen. Niet alleen met andere vragen, maar ook met andere theorie-examens. Dat zou een einde moeten maken aan het succes van de zogenaamde turborijscholen die met eendaagse theoriecursussen zakelijk succes boeken. Geluiden uit de branche tonen echter aan dat nog steeds op grote schaal gefraudeerd zou worden.