Wijziging maatregelen bij alcoholovertredingen voor beroepschauffeurs

De minister van Infrastructuur en Milieu heeft aan de Tweede Kamer laten weten deelname aan het alcoholslotprogramma ook voor bus- en vrachtwagenchauffeurs mogelijk te willen maken. Hiervoor moet de wet worden aangepast en dat kost tijd (1,5 à 2 jaar). Daarom is er vanaf 24 april 2014 een tussenregeling van kracht.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

Educatieve maatregel als tussenregeling

Die tussenregeling houdt in dat het CBR in plaats van het Alcoholslotprogramma, een Educatieve maatregel alcohol en verkeer oplegt:

  • aan bestuurders in het bezit van rijbewijscategorie C en/of D, en code 95 op het rijbewijs of die nascholing volgen;
  • of als bestuurders inkomensafhankelijkheid van de categorieën C en/of D kunnen aantonen.
Onderzoek naar rijgeschiktheid

Als een bestuurder al eerder een educatieve maatregel alcohol en verkeer opgelegd kreeg, volgt in plaats hiervan een onderzoek naar de rijgeschiktheid. De aangepaste regeling wordt toegepast op alle door de politie ontvangen mededelingen vanaf 24 april 2014 en alle eerder ontvangen mededelingen waarover nog geen besluit is genomen.

Het CBR legt een alcoholslotprogramma op aan bestuurders die met een alcoholpromillage tussen 1.3 en 1.8 zijn aangehouden. Het alcoholslot kan in de huidige wetgeving alleen worden ingebouwd in een auto. Automobilisten die nog geen vijf jaar hun rijbewijs hebben, krijgen het alcoholslot opgelegd als zij worden aangehouden met een promillage tussen 1,0 en 1,8.

Bron: CBR