Wijziging vrijstelling nascholing chauffeurs: code 95 verplicht

RijschoolVandaag.nl voorspelde het al in september. Elke beroepschauffeur moet zich laten bijscholen in het kader van Code 95. Ook als ze geboren zijn voor 1 juli 1955.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Elke beroepschauffeur (C en/of D rijbewijs ) moet per 10 september 2015(D) of 10 september 2016 (C) een code 95 op het rijbewijs hebben staan. Dat geeft aan dat de chauffeur de verplichte 35 uur nascholing heeft gevolgd.

In Nederland is voor de nascholingsverplichting een uitzondering gemaakt voor werknemers die geboren zijn voor 1 juli 1955. Deze chauffeurs hoeven onder de huidige regelgeving geen verplichte nascholing te volgen en krijgen de code 95 automatisch bijgeschreven bij het verlengen of vernieuwen van het rijbewijs.

In de loop van 2015

Maar deze uitzondering is in strijd is met de Europese regels. Het ministerie van I&M heeft belangenorganisaties KNV, EVO en TLN gemeld, dat deze uitzondering in de loop van 2015 wordt geschrapt. Dit betekent dat deze groep beroepschauffeurs de code 95 niet meer automatisch krijgen bijgeschreven. Elke chauffeur die de code 95 nog niet op zijn rijbewijs heeft staan bij invoering van de wijziging, moet vanaf dat moment alsnog aan de nascholingsverplichting van 35 uur voldoen.

Omzeilen?

Chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 kunnen tot de komende wijziging van de regelgeving gebruik maken van de vrijstelling en de code 95 bij laten schrijven door het rijbewijs te verlengen of te vernieuwen.

  1. Bij het verlengen van het rijbewijs wordt de geldigheid van het rijbewijs met vijf jaar verlengd, een chauffeur moet hiervoor wel een medische keuring ondergaan.
  2. Bij het vernieuwen van het rijbewijs blijft de geldigheid van het rijbewijs gelijk, alleen de code 95 wordt bijgeschreven. Er is geen medische keuring nodig. De code 95 is bij een vernieuwing geldig tot de datum waarop het C/D rijbewijs geldig is.