Zonder rijbewijs door psychiaters

Vele duizenden automobilisten dreigen hun rijbewijs kwijt te raken, omdat ze niet medisch gekeurd kunnen worden. Een groot aantal psychiaters in ons land weigert nog langer mensen te onderzoeken of ze geschikt zijn achter het stuur te kruipen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Ze weigeren omdat de maximale vergoeding daarvoor fors is verlaagd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa heeft nieuwe specialistentarieven vastgesteld voor 2014, onder meer voor psychiatrische onderzoeken.
Een deel van de psychiaters heeft naar aanleiding van die nieuwe tarieven besloten geen rijbewijskeuringen meer te doen omdat de nieuwe tarieven niet kostendekkend zouden zijn.

Het CBR verwijst jaarlijks ongeveer 75.000 mensen naar een specialist voor een medische keuring, bijvoorbeeld door oogarts, cardioloog of neuroloog. Daarvan moeten er achtduizend door een psychiater worden onderzocht. Het merendeel daarvan (zo’n 5000 mensen) vanwege rijden onder invloed van alcohol en/of drugs in het verleden. Zo’n drieduizend mensen moeten psychiatrisch gekeurd worden om een medische reden, bijvoorbeeld vanwege ADHD of ASS (autisme spectrum stoornis).

Telefoontjes

Dat stelt het CBR, nadat zij overstelpt werd met telefoontjes van verontruste chauffeurs die geen afspraak kunnen maken bij de psychiaters voor hun verplichte (her)keuring. Hierdoor lopen zij de kans dat ze niet op tijd het rijbewijs kunnen vernieuwen en niet meer mogen rijden.

Konden psychiaters voorheen ongestraft € 243 in rekening brengen voor een keuring, ook al duurde die vaak maar vijf minuten, nu heeft de NZa bepaald dat ze per kwartier betaald worden en kan maximaal nog € 195,20 per uur worden verdiend.

“Hoewel wij niet verantwoordelijk zijn voor de specialistentarieven, betreuren wij deze gang van zaken. We zetten daarom alles op alles om onze klanten goed te informeren en waar mogelijk te helpen. Zo vragen we psychiaters die nog wel willen keuren of ze extra keuringen willen doen bij mensen wiens rijbewijs op korte termijn verloopt. De reden die wordt aangegeven is simpel; artsen zeggen dat een keuring niet meer kostendekkend is. Daarom plannen ze nauwelijks nog mensen in”, zegt Nathalie Dingeldein van het CBR.

Wachttijden

“Omdat nu een groot deel van de psychiaters geen keuringen uitvoert, komt al het werk in handen van een klein groepje die dat wel wil. Maar die hebben natuurlijk ook nog hun andere werk. Daardoor denken wij dat er lange wachttijden bij de vernieuwing van het rijbewijs kan oplopen, en mensen die een psychiatrische keuring moeten ondergaan weken of maanden zonder rijbewijs komen te zitten.”

Dingeldein: “We hebben aan de bel getrokken bij de NZa en de Orde van Medisch Specialisten en hopen dat ze de problemen kunnen oplossen. Vandaag zullen we mensen die ermee te maken krijgen op de hoogte stellen.”

De Orde van Medisch Specialisten laat weten bezwaar te hebben aangetekend bij de NZa over de tariefsverlaging.

Bron: Telegraaf / CBR