'Zwaardere straf bij ernstig verkeersongeval, niet wegkomen met een taakstraf'

De Vereniging van Verkeersslachtoffers krijgt massale steun op internet. 25.000 mensen tekenden de petitie waarmee de vereniging het voor elkaar wil krijgen dat veroorzakers van ernstige verkeersongelukken niet meer 'wegkomen met een taakstraf'. De vereniging overhandigt de petitie op 6 januari aan staatssecretaris Fred Teeven (Justitie).

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Naast zwaardere straffen zou de vereniging graag een zwarte doos in iedere auto zien. “Je kunt veel beter onderscheid maken tussen een verkeersongeval en een verkeersmisdrijf”, zo zegt Hans van Maanen, bestuurslid van de Vereniging. 

Ongeluk

In 1990 raakte van Maanen zelf betrokken bij een verkeersongeluk in Amsterdam. “Tot op de dag van vandaag blijf ik de gevolgen ondervinden van mijn ongeluk. Ik ben op de motor door een auto geschept, mijn enkel was op twee plaatsen gebroken, mijn onderbeen verbrijzeld, mijn kniebanden gescheurd en ook mijn bovenbeen was gebroken”, zo zegt van Maanen met woede in zijn stem. “De man die mij aanreed, reed én door rood én maakte gebruik van zijn mobiele telefoon, die toen nieuw was. Hij verklaarde zelf dat voor ons allebei het verkeerslicht op groen stond. Dat kan technisch gezien gewoon niet. Toch heeft hij geen straf gekregen en loop ik nog steeds rond met de gevolgen.”

Straffen

Van Maanen, die het nieuws op dit gebied actief bijhoudt, vindt dat er meer aandacht geschonken moet worden aan snelheden. “Snelheid wordt vreselijk onderschat. Realiseer je goed dat 90% van de mensen met niet-aangeboren hersenletsel verkeersslachtoffers zijn. Hieraan zou in de rijopleidingen meer aandacht gegeven moeten worden, vind ik.”
Ook is hij van mening dat straffen anders moet. “Hoe vaker je een bekeuring krijgt, hoe hoger hij moet worden”, zo zegt hij. “Je zou kunnen denken aan andere vermenigvuldigingsfactoren. Rij je tien kilometer te hard krijg je een bekeuring met en vermenigvuldigingsfactor van anderhalf. Rij je 40 kilometer te hard wordt de vermenigvuldigingsfactor vijf. Door goed gedrag kan hij worden afgebouwd. Blijkbaar leren mensen het anders niet.”
 

Petitie

Ook Marvin Mennes, actief bij de Vereniging van Verkeersslachtoffers, vindt dat er iets gebeuren moet. Hij zag de beelden van Erik Derijks ofwel ‘de stoelgooier’ die uit pure frustratie een stoel naar de rechter gooide. De man uit Limburg deed dit als reactie op de 120-urige taakstraf voor de automobilist die zijn 2-jarige dochter en haar grootouders dood reed. Marvin Mennes sloot zich aan bij de Verenging van Verkeersslachtoffers en startte de petitie, waarin tegen het opleggen van taakstraffen bij verkeersovertredingen die de dood of levenslang letsel tot gevolg hebben wordt gepleit.
 

Zwarte doos

Volgens van Maanen kan de techniek met betrekking tot verkeersongevallen veel beter worden ingezet. “Er is qua techniek veel meer mogelijk dan we op dit moment gebruiken. Een fysicus zou zeggen: ik heb in technisch bewijs veel meer vertrouwen dan in welke verklaring ook. Dat lijkt echter niet te gelden voor justitie. Een oplossing - waar de vereniging ook voor pleit - is de zwarte doos.” Veel vervoersmiddelen, zoals het vliegtuig en de trein hebben al zwarte dozen. En voor motorvoertuigen bestaan ze ook, ze worden alleen nog niet gebruikt. “Alles wordt opgelost met het gebruik van de zwarte doos. Misschien wel met cameraatje.”, zo zegt van Maanen. “Er zou in mijn situatie gewoon bewezen zijn dat de man die mij lichamelijk letsel heeft toegebracht geen groen licht had.”

Politiek

Of de politiek klaar is voor een verplichte zwarte doos in elke auto is nog de vraag. Vooralsnog zijn VVD, PvdA en D66 er kritisch over. Van Maanen begrijpt dat niet. “Voor kwaadwillenden is het nadelig, maar voor goedwillenden is het voordelig. De rechter kan dan het onderscheid veel beter gaan maken tussen een verkeersongeval en een verkeersmisdrijf. Je kunt dan gewoon zeggen, u had hier 80 mogen rijden u reed 110. Hierdoor is het geen ongeval meer, maar een misdrijf.”