Genève zet vrouwen op verkeersborden bij zebrapad

geneve zwitserland verkeersbord zebrapad

Op veel verkeersborden staan alleen mannen afgebeeld. In Genève vroegen ze zich af waarom. Dus besloot de stad de helft van de verkeersborden bij zebrapaden te vervangen met ook vrouwfiguren erop. Er zijn zes verschillende varianten.

VERJO

— Advertentie —

Van de 500 borden in de Zwitserse stad zijn er 250 vervangen. Zo staat er nu koppels, zwangere vrouwen en oudere vrouwen op. 

Genève is ook bezig met de 'feminisering' van straatnamen. Dit alles om te voorkomen dat een stereotiepe boodschap wordt gegeven.

stereotiepen

"De stereotiepe mannelijke representaties in de openbare ruimtes, met name op verkeersborden, kunnen het idee versterken dat sommige mensen,  vrouwen maar ook minderheden, minder in het openbaar thuishoren dan anderen", zei burgemeester van Genève Sandrine Salerno.

De borden beschikbaar in zes versies en zijn zichtbaar in alle districten van de gemeente.  Door de manier waarop de stad is aangelegd en de visuele boodschappen te heroverwegen, willen de gemeentelijke en kantonnale autoriteiten de stad gastvrijer en inclusiever maken voor iedereen. De burgemeester wil ook de andere gemeenten van Genève uitnodigen om de door de stad ontwikkelde beelden te gebruiken.

Nederland

Ook in Nederland zijn vrouwen op verkeersborden nog een uitzondering. Al is in sommige steden wel 'Sofie' te zien in verkeerslichten (bijvoorbeeld in Amersfoort) en heeft Utrecht een regenboogzebrapad voor de LHBTI-gemeennschap en een verkeerslicht met Nijntje. 

Bekijk hier alle borden