Tijd voor zomerbanden?

Zodra het winter wordt worden de winterbanden aangeprezen. Menig website schrijft over de risico’s die je loopt zonder winterbanden. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met zomerbanden? Hebben deze een toegevoegde waarde of kun je net zo goed de winterbanden ook in de zomer behouden?Drie redenen om je winterbanden te verwisselen voor zomerbanden als het warmer wordt.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

1. Zomerbanden slijten minder snel

Een zomerband slijt minder hard dan een winterband. Het rubber is van een harder materiaal gemaakt, dat bij warm weer meer voordelen biedt. Tijdens koudere omstandigheden (onder de 7 graden Celcius) verminderd de grip van een zomerband en dan is de winterband of all-season-band een betere keuze. Winterbanden slijten sneller bij hogere temperaturen.

2. Een kortere remweg met zomerbanden

Als je ook in de zomer met winterbanden blijft rijden heb je een langere remweg dan met zomerbanden. Dat komt omdat het profiel van winterbanden is ontworpen voor het gebruik op sneeuw en een nat wegdek, deze zijn minder effectief op een droog wegdek. Voor winterbanden geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg wordt. De ANWB vermeldt hierover op de website:’Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/h kan een auto met zomerbanden op droog wegdek binnen 12 meter stilstaan. Maar een auto met winterbanden heeft onder dezelfde omstandigheden zo'n 14 à 15 meter nodig.’

3. Een betere wegligging met zomerbanden

Door het hardere materiaal is de wegligging van zomerbanden beter. Ze hebben meer grip op de weg bij warmere temperaturen. De band is ook beter bestand tegen hogere snelheden dan de winterse variant.