1,5 meter afstand met rijles mogelijk? Dit zijn jullie ideeën

rijles

Nu alle sectoren moeten nadenken over een 1,5 meter protocol, vroeg Rijschoolvandaag aan jullie hoe dit in de rijschoolsector toegepast zou kunnen worden. Hier zijn jullie antwoorden.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Eerst motor en vrachtauto

"Ik denk dat de rijschoolbranche, als ze mogen starten, eerst een begin moet maken met motor-, scooterrijlessen en vrachtauto lessen", schrijft Mike in een email. "In de vrachtauto kan eventueel een kunststof scherm worden aangebracht...Of dit daadwerkelijk te realiseren is, weet ik niet."

"En voor de personenauto in eerste instantie met online-rijlessen. De leerlingen zijn dan toch bezig met de rijlessen. 1,5 meter afstand blijft in het begin lastig. Op den duur met goede mondkapjes werken. Die zeker goedgekeurd moeten zijn. Maar die mondkapjes zijn voor alsnog schaars te verkrijgen. De zorg en de ziekenhuizen hebben hierin zeker voorrang. Dat is het aller belangrijkste."

Hij denkt dat het nog wel even gaat duren voordat de rijlessen opgestart worden. "Misschien zo rond eind mei / begin juni beginnen met 1 leerling in de ochtend. Zeker geen 3 mensen in de auto. Dus geen leerlingen ophalen/wegbrengen. En in de middag ook 1 leerling. Zo heb je dan een geleidelijke start...Uiteraard moet iedereen dan gebruik maken van de nodige beschermingsmiddelen. En als de situatie het toelaat dit heel geleidelijk opbouwen."

Geen mensen ophalen

Ook Fatima Brigui geeft aan dat met meerdere leerlingen in de auto zitten geen optie meer is. Ze hoopt dat ze met de onderstaande regels snel weer aan de slag kan:

 1.  Met 1 klant in de auto. Dus afzetten en dan nieuwe klant ophalen.
 2. Na elke les ontsmetten.
 3. Zowel klant als instructeur desinfecteren hun handen bij aanvang rijles.
 4. Mondkapje indien makkelijk verkrijgbaar.
 5. Geen rijles bij verkoudheidsklachten.
Hygiëne

Een andere rijschoolhouder stuurt de maatregelen die zijn rijschool wil hanteren:

 1. De leerling wast thuis zijn of haar handen met water en zeep voordat de rijles start.
 2. Geen handen schudden.
 3. Hygiëne in de lesauto is op dit moment prioriteit; voordat een leerling met de rijles start wordt het volgende ontsmet: deurgreep binnen en buiten, stoel, bediening ramen, richtingaanwijzer, stuur, pook, handrem en overige bediening
 4. Voorafgaand aan de rijles ontsmet iedere leerling zijn of haar handen met desinfecterende gel. De gel is aanwezig in de lesauto.
 5. Indien leerlingen thuis worden gebracht (dus 3 leerlingen in 1 auto) dient er een afscheiding gerealiseerd te worden tussen de voorstoelen en de achterbank.
 6. Van de leerlingen wordt verwacht dat zij de hygiënevoorschriften in acht nemen en alleen naar de rijles komen als zij geen klachten hebben die kunnen wijzen op het virus. Heb je MILDE ziekteverschijnselen, zoals klachten neusverkoudheid, hoesten, benauwd, keelpijn of koorts, ZEG JE RIJLES AF!
 7. Als familieleden of mensen in de omgeving van een leerling ziek zijn met klachten die kunnen wijzen op het virus, ZEG JE RIJLES AF!

Hij denkt wel dat mondkapjes geen veiligheid bieden. "Het verkeerd gebruik ervan maakt het risico op besmetting alleen maar groter. Mondkapjes worden verkeerd afgezet, soms weer opgezet, uiteindelijk met de hand weggegooid in een afvalzak, zeer onhygiënisch tijdens een les. Verder twijfel ik over de kwaliteit van lesgeven met een mondkapje. Je bent continu in gesprek met de leerling en dit werkt niet met de hele dag een mondkapje op."

Examinator op de motor

Bij de rijschool van Sjaak Buijs worden vooral bromfiets- en motorrijlessen gegeven. Hij schrijft: "Als ik in mijn omgeving vertel dat het verboden is om deze lessen te geven snapt niemand daar iets van. Belangrijk is wel eigen kleding en helm. Anders niet gaan lessen."

Hij verwacht dat de motor en bromfietslessen na 28 april wel weer gegeven mogen worden. Examens moeten dan ook op de motor worden afgenomen. "Het is een probleem dat de examinator en instructeur in een auto de kandidaat volgen. Nu kan dit volgens mij heel simpel worden opgelost door de examinator te laten volgen met een motor. Moeten natuurlijk wel motoren beschikbaar gesteld worden aan de examinator.  Maar dat is denk ik geen probleem."

Scherm

Rijschool Cees van den Hoek is fan van een scherm in de auto monteren. "Allereerst moet na elke leerling het stuur schoon, alle knopjes schoon, dus alles wat je aanraakt schoonmaken. Daarnaast kun je een scherm zoals in de link monteren. " 

https://www.justincase.nl/anti-coronascherm-2/

Hij schrijft: "Volgens mij moet dat voldoende bescherming moeten geven.  En nog steeds ben jij of je familie ziek/ niet lekker gewoon de rijles afzeggen!"