16.000 boze oldtimerbezitters geven fiscus overwerk

Boze bezitters van oldtimers overspoelen de fiscus met protesten tegen de belastingverhoging op oude automobielen. Bij de Belastingdienst zijn afgelopen maanden al circa zestienduizend bezwaarschriften, klachten, brieven en vragen binnengekomen. Dat veroorzaakt zoveel werk dat 17 ambtenaren fulltime aan het werk zijn om ze af te handelen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Achterstand

Grootste veroorzaker van de drukte is Stichting Autobelangen, bij wie oldtimer-bezitters tegen 50 euro vergoeding bezwaar kunnen maken. Achtduizend mensen hebben dat gedaan, meldt voorzitter Wouter van Embden. “Elk bezwaarschrift is 17 pagina's dik. Dat zorgt voor een enorme achterstand bij de fiscus. Velen hebben dan ook nog geen afwijzing gehad.”

Proefproces

Om de werklast te verminderen onderhandelt de Fiscus momenteel met Stichting Autobelangen over een proefproces rond de oldtimerbelasting. Daarmee voorkomt de Belastingdienst een stortvloed aan individuele procedures. Mocht Autobelangen gelijk krijgen dan profiteren alle bezwaarmakers hiervan. “Die afspraak is zo goed als rond,” vertelt Van Embden.

Arbeidsintensief

De Belastingdienst bevestigt dit. “We zijn een heel eind gevorderd. Een proefproces is minder arbeidsintensief,” aldus woordvoerder Adriaan Ros. “Het betekent minder procedures voor ons én voor automobilisten. Zij conformeren zich aan de uitspraak.”

De verhoging van de oldtimerbelasting moet een 125 miljoen euro in het laadje brengen. Dat gebeurt door auto's voortaan pas vanaf 40 jaar vrij te stellen van wegenbelasting. De maatregel treft ruim 400.000 autobezitters en 225.000 motorrijders. Wel geldt er een overgangsregeling voor oldtimers rijdend op benzine. Zij betalen dit jaar maximaal 120 euro.

Hobby

De Stichting Autobelangen is woedend over de wijziging. “Dit betekent een enorme lastenverzwaring voor een groep liefhebbers die eigenlijk maar weinig kilometers rijdt,” klaagt Van Embden. “Veel van onze leden moeten hun hobby daardoor opgeven.” Hij wijst er op dat dit al de vierde maatregel in vier jaar tijd is. “Onze leden zijn zeer gemotiveerd dit juridisch aan te vechten.”

Autobelangen krijgt bijval van CDA-kamerlid Pieter Omtzigt. “De regeling is slecht voorbereid en slecht uitgewerkt,” toont hij zich kritisch. Omtzigt vraagt zich bovendien af of de belasting de schatkist wel het beoogde bedrag oplevert. “Veel bezitters lijken hun oldtimer te hebben geschorst om geen belasting te hoeven betalen. Dat kan vele tientallen miljoenen euro's schelen.”

Bron: AD