Houd het hoofd koel in de auto

Hoe houdt u het hoofd koel tijdens de rijles als het buiten meer dan 40 graden is? Met zo’n temperatuur hoeft u normaal in Nederland geen rekening te houden. Maar deze maand kan het zomaar gaan gebeuren. Volgens een van de vele rekenmodellen kan het in het laatste weekend van juli maar wel liefst 42 graden worden, ongekend voor Nederland. Sinds het KNMI de temperatuur meet is het nog nooit zo warm geworden. Dat zou dus een nieuw record worden.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Kans op 40+ graden Celsius klein

De kans dat het volgens het KNMI daadwerkelijk 42 graden gaat worden, is klein (2 procent). Maar dat het goed warm gaat worden, dat is een ding dat zeker is. In het zuiden van het land is de kans dat het tussen de 30 en 35 graden gaat worden 50 procent. Ter vergelijking: normaal zou het in diezelfde periode zo’n 22 à 24 graden moeten zijn. De kans op een hittegolf is dus groot. Je spreekt van een hittegolf als het vijf dagen achter elkaar warmer is dan 25 graden, waarvan drie dagen warmer dan 30 graden.

Voorbereiding

U gaat dus met warm weer te maken krijgen. Hoe houdt u dan het hoofd koel? Zorg in ieder geval voor voldoende ventilatie of airconditioning. Kleed u niet te warm en neem voldoende drinken mee. En kijk uit met het laten slingeren van plastic flesjes: het plastic van het flesje kan door de felle zon de functie krijgen van een vergrootglas waardoor het brand kan veroorzaken.