70-jarige Jaap zet zijn Groningse Rijschool Subliem in de etalage: ‘Iemand anders mag deze naam voortzetten'’

subliem

Jaap Clements heeft zijn Rijschool Subliem al dertig jaar. Inmiddels is hij zeventig en wil hij zo langzamerhand van zijn pensioen gaan genieten. Maar in plaats van de rijschool opgeven, wil hij graag dat iemand anders het overneemt. “Het zou leuk zijn om de naam voor te laten leven.” Hij doet zijn verhaal bij Rijschoolvandaag.nl.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

“Ik heb de rijschool eigenlijk bij een lesauto gekregen. Ik werkte destijds voor een busbedrijf, Arriva. Na een heftig ongeluk kon ik echter niet meer aan de slag in de garage en zochten we samen een andere mogelijkheid om in dienst te blijven”, begint Jaap zijn verhaal. “Ik gaf al les aan de Technische Hogeschool in de avonduren, dus het leek een logische stap om instructeur te worden.” Jaap ging aan de slag op de instructieafdeling, chauffeurs opleiden voor het busbedrijf.

Eigen lesauto

Daarvoor moest hij wel zijn instructeursbewijzen halen. “Ik heb alles gehaald, vrachtwagen, auto, aanhanger. Ik was zelfs een van de eerste bromfietsinstructeurs in Groningen. Niet dat ik daar vaak gebruik van hoefde te maken.” 

Hij vond het lesgeven zo leuk, dat hij een eigen lesauto aanschafte. “Via een contact van mijn zoon kon ik een lesauto overnemen van iemand die stopte met zijn rijschool. Hij gaf me toen de rijschool er ook maar bij, dat was Rijschool Subliem.” 

"Ik heb mijn laatste leerlingen gehad en ik ben eigenlijk al met pensioen. Het is tijd voor iemand anders om het over te nemen."

Goede kwaliteit

Jaap kreeg ook leerlingen bij de rijschool en kon meteen voor zichzelf aan de slag. Het busbedrijf werd overgenomen en een ontslagronde volgde. “Ik ben daar goed weggekomen”, grinnikt hij. “En ik had inmiddels de rijschool, dus ik redde het wel.” 

Door mond tot mondreclame begon de rijschool goed te lopen. “Ik had redelijke prijzen en leverde goede kwaliteit. Dus de broer, het nichtje en de vriend van een leerling kwamen ook bij mij terecht.” Op de foto hieronder zie je Jaap met zijn eerste lesauto in 1991. (De tekst gaat verder onder de foto). 

Jaap
Overname

Nu, na dertig jaar, wil Jaap er een einde aan breien. “Ik heb mijn laatste leerlingen gehad en ik ben eigenlijk al met pensioen. Het is tijd voor iemand anders om het over te nemen. Het is een goede naam in Groningen, dus nieuwe leerlingen vinden zal niet lastig zijn.” 

Jaap hoeft ook niet rijk van de overname te worden. “Je krijgt de spiegels en de dubbele bediening. En natuurlijk het naambord. Dat hoeft de wereld niet te kosten.” De lesauto is splinternieuw, dus die wil Jaap zelf privé blijven gebruiken. “Het is natuurlijk wel bespreekbaar, maar is voor een beginnende instructeur veel goedkoper om een tweedehands lesauto aan te schaffen.”

Goed bestaan

“Ik wil vooral dat iemand er een goed bestaan van kan opbouwen, net zoals ik dat heb kunnen doen. Daarbij lijkt het me leuk om Subliem nog door de stad Groningen te zien rijden. Dan denk ik toch even, die naam heb ik opgebouwd.” 

Heb jij interesse om Rijschool Subliem over te nemen? Neem dan contact op met Jaap Clements via het emailadres jsubliem@home.nl.