75 plus regeling verlengd tot 1 juni 2021, examenuitslagen geldig tot 31 maart

cbr ouderen auto

De tijdelijke regeling waarmee 75-plussers in Nederland een jaar mogen doorrijden met een verlopen rijbewijs, loopt door tot 1 juni 2021. Examenuitslagen die vanwege de coronamaatregelen dreigen te verlopen, blijven tot 31 maart 2021 geldig. Dat heeft minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de Tweede Kamer laten weten aan het CBR.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De minister heeft besloten deze tijdelijke maatregel met een half jaar te verlengen om te zorgen dat bestuurders ondanks coronamaatregelen kunnen blijven rijden.

Voorwaarden

Iedereen die mag blijven rijden met een verlopen rijbewijs, krijgt na het indienen van de gezondheidsverklaring bij het CBR persoonlijk bericht. 

De voorwaarden zijn als volgt: bestuurders zijn 75 jaar of ouder op het moment dat het rijbewijs verloopt. De Gezondheidsverklaring is of wordt ingediend voordat het rijbewijs verloopt (uiterlijk 31 mei). Het rijbewijs is minimaal 5 jaar geldig.

Verlenging door corona

De Europese Commissie heeft eerder besloten om de geldigheid van alle Nederlandse rijbewijzen, die in de periode vanaf 1 februari tot en met 30 november 2020 verlopen, met negen maanden te verlengen door de coronacrisis. Bestuurders van 75 jaar of ouder met een tijdelijke verlenging van het rijbewijs, kunnen door dit Europese besluit ook in de EU rijden. 

Dit geldt voor mensen van wie het rijbewijs tussen 1 februari en 30 november 2020 verlopen is of verloopt. 

Examenuitslagen

Alle uitslagen van theorie-examens voor de categorieën auto, motor, bromfiets, vrachtauto, bus en tractor waarvan de geldigheidsduur vervalt in de periode van 1 oktober tot en met 31 december 2020, blijven in ieder geval geldig tot en met 31 maart 2021. Deze verlenging geldt ook voor een voldoende uitslag van het praktijkexamen voertuigbeheersing voor de motor.

Ook voor de deelexamens of praktische proeven voor het behalen van het getuigschrift van vakbekwaamheid (code 95) waarvan de geldigheidsduur vervalt in de periode 1 oktober tot en met 31 december 2020, geldt dat deze in ieder geval geldig blijven tot en met 31 maart 2021.