Active Cruise Control (ACC) op de motor bij BMW

Motor ADAS ACC

Een primeur dit jaar voor BMW Motorrad. De fabrikant introduceert Active Cruise Control (ACC) op de motor. Dit systeem zit al wel op auto's, maar nog niet op motoren.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Active Cruise Control is een elektronische snelheidsregeling met afstandsregeling. Daarmee kunnen de rijsnelheid en de afstand tot de voorligger worden ingesteld. Dat werkt via een radarsensor voor op de motor. 

Werking

BMW laat weten dat een radarsensor voor op de motorfiets via het 'giermoment' en de rijsnelheid de afstand tot de voorligger bepaalt. 'Als deze kleiner wordt, verlaagt het systeem de snelheid en wordt de ingestelde afstand weer aangehouden.'  Net als bij een auto dus. Remt de voorganger, dan remt de motor ook. 

De afstand kan op drie standen worden ingesteld en snelheid kan tussen de 30 en 160 km/u worden ingesteld. Ook zijn er twee standen voor vertraging en acceleratie: dynamisch en comfort. Maar de berijder blijft wel verantwoordelijk en kan altijd zelf ingrijpen. De afstandscontrole is ook uit te schakelen, dan heeft de motor 'gewoon' cruise control.

Bochtenregeling

De ACC kan ook de snelheid verminderen in bochten, door de hellingshoek aan te passen met de bochtenregeling. 'Naarmate de motor een grotere hellingshoek krijgt, worden de rem- en acceleratiedynamiek meer begrensd.'