Zes tips voor rijden in een storm

storm

De eerste herfststorm arriveerde gisteren weer in ons land, storm Francis. Een flinke ravage liet ze na. Rijden in een storm is dan ook niet geheel ongevaarlijk, maar soms kan het niet anders. De ANBW geeft zes tips als je tijdens een storm in de auto zit.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Tijdens een storm kunnen de plotselinge windstoten gevaarlijk zijn. Tijdens een flinke windstoot van 100 km per uur kan je auto wel eens een slinger maken. Het beste is dan ook om thuis te blijven, maar als je al op de weg zit kunnen deze tips je helpen.

Tips ANWB

1.  Laat je snelheid zakken en houd veel meer afstand. Dan heb je meer tijd om te reageren op onverwachte situaties en je houdt je auto zo beter onder controle.  Pas op bij bruggen, dijken en open vlaktes. Daar heeft de wind vrij spel en windstoten raken je extra hard. 

2. Houd het stuur met twee handen vast, maar niet te krampachtig. Zo kun je het beste reageren op windstoten die de auto plotseling opzij duwen, bijvoorbeeld als je een vrachtauto passeert. De zuigende werking daarna kan onverwacht sterk zijn.

3. Rijd je met een caravan of met een hoge auto, bijvoorbeeld een busje? Dan raken windstoten je nog veel harder. Rij dan langzamer. Rijden met een aanhanger wordt soms afgeraden. Hoge aanhangers vangen veel wind en kunnen makkelijk omver worden geblazen. 

4. Word je in een storm ook nog overvallen door een wolkbreuk? Let dan op je snelheid, zet je verlichting aan en zoek desnoods een veilige parkeerplaats op. Bij een hevige hoosbui kan het zicht soms zeer beperkt zijn (50 meter of minder). 

5. Forse plassen op de weg? Rijd daar rustig doorheen. Er kan een waterlaagje tussen band en wegdek ontstaan, waardoor de auto korte tijd onbestuurbaar wordt. Aquaplaning heet dat. Dit gebeurt vooral als je te hard over water heenrijdt. De auto kan dan gaan glijden.

6. Blijf je thuis? De allerbeste keuze. Zorg wel dat je auto niet onder een boom geparkeerd staat. Zeker als die vol in blad staat. Vallende takken - of een complete boom - kunnen een auto verpletteren. Ook daarom is de auto geen veilige plek als het stormt. 

Lees de uitgebreide versie hier.