"ADAS moet de norm in de rijopleiding worden"

adas bijscholing

Rijhulpsystemen, rijassistenten, autonoom rijden, de meerijdende auto. Allemaal termen, die op hetzelfde neerkomen: Advanced Driver Assistance Systems, oftewel ADAS. Vanaf 2022 worden noodremsystemen, automatische snelheidsbeperking en een alcoholslot verplicht in nieuw ontworpen automodellen. Daarom is het volgens Chris Verstappen van uitgeverij Verjo hoog tijd dat ADAS de norm worden in de rijopleiding.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

In het maandblad Rij-instructie lanceerde Verstappen een stappenplan om als rijschoolhouder ADAS in je rijopleiding te integreren.

Stap 1: zorg voor kennis

Om een ander iets te leren, moet je er zelf voldoende kennis over hebben. Verstappen raadt dus aan om de WRM-bijscholing ADAS te volgen. Op die manier zet je je bijscholing zinvol in.

Klik hier voor verschillende startdata.

Stap 2: word ervaringsdeskundige

"Gebruik zelf de nieuwe systemen rond ADAS tijdens het rijden. Leer en ontdek de beperkingen. Met andere woorden: wordt ervaringsdeskundige," aldus Verstappen.

Stap 3: betrek de leerling erbij

Leerlingen vinden het vaak leuk om innovatieve systemen te gebruiken. En dat is voor jou als rijinstructeur geweldig! Maak gebruik van die nieuwsgierigheid. Natuurlijk wel vanaf het moment dat de leerling het aankan. En leer van de leerlingen en hun leerervaringen.

Stap 4: deel je kennis

Deel de ervaringen en de kennis die je opdoet met collega's. Ga met elkaar in discussie. Over zowel de nadelen en vooral ook de voordelen.

Stap 5: begin op tijd

ADAS-systemen gebruiken moet je al vanaf het begin in je rijopleiding opnemen. Vergelijk het met het toepassen van HNR. ADAS is een hulpmiddel om je doel te bereiken. 

Mis de boot niet

"Het is wachten op het moment dat ADAS verplicht gaat worden in het rijexamen. Blijf je wachten tot dat moment komt, dan mis je de boot. En dat moet de negatieve gevolgen van dien. Nieuwe ontwikkelingen zoals ADAS zijn niet tegen te houden. Zie ze niet als een bedreiging, maar juist als een kans," zo besluit Verstappen zijn stappenplan.

Als je meer wilt weten over ADAS, de mogelijkheden en de beperkingen dan is dus de eerste stap het volgen van een WRM-bijscholing. Klik op deze link voor actuele startdata.