Primeur: lancering website Samen Sterk 'Alle rijinstructeurs mogen meelezen'

samen sterk website

Alliantie Samen Sterk (.nl), zo heet de website van het gelijknamige initiatief van verschillende brancheorganisaties. Samen Sterk is een initiatief van FAM-voorzitter Ruud Rutten en richt zich op het toekomstig beleid in de rijschoolbranche. 15 mei moet het startdocument met alle inhoudelijke punten klaar zijn. Op deze nieuwe website kan iedereen de vorderingen volgen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Ruud Rutten, bedenker en aanjager van het initiatief Samen Sterk, vertelt aan Rijschoolvandaag.nl over de nieuwe website. "Wij hebben deze website opgezet zodat iedereen kan meelezen. Samen Sterk is voor alle rijinstructeurs in het hele land, je hoeft niet aangesloten te zijn of wat dan ook."

Op www.alliantiesamensterk.nl kan iedereen meelezen (en kijken) over de vorderingen. "Niks is geheim." Ook kunnen rijinstructeurs hun input per mail sturen naar Rutten. "Natuurlijk kunnen we niet iedereen met elke beslissing blij maken, maar we staan open voor ideeën." 

Niet tevreden

Samen Sterk is vorig jaar opgezet door Rutten omdat hij niet tevreden was over de rijschoolbranche. "Ik zou eigenlijk stoppen als voorzitter van de FAM, maar ik was niet bij met het eindresultaat. Ik zit nu 43 jaar in de branche en ik heb een groot hart voor verkeersveiligheid. Ik denk dat iedereen heeft wel eens wat heeft meegemaakt, direct of indirect. Ik wil dat het verkeer veiliger wordt."

Ook vindt Rutten dat onderschat wordt waar rijinstructeurs mee te maken hebben. "Een instructeur moet zich altijd concentreren, elke dag, elk uur. Ben je twee minuten afgeleid, dan kan er een ongeluk gebeuren. Daarnaast zijn ze hun hele leven aan het vechten tegen woekerprijzen, belachelijke aanbiedingen en een verkeerd imago. Dus het is de hoogste tijd om wat te doen voor de instructeur." 

En dat doet Rutten niet meer voor zichzelf. "De branche heeft een probleem. Alles is gelinkt, met het CBR, met de instructeurs. Ik steek al deze energie erin, omdat ik wil dat het aantal verkeersslachtoffers omlaag gaat. Als ik wat kan bereiken op deze manier, dan doe ik dat. Dan doen wé dat, want alle neuzen staan dezelfde kant uit."

"Het is de hoogste tijd om wat te doen voor de instructeur"

Samen Sterk

Vorig jaar november organiseerde Rutten een bijeenkomst voor alle brancheorganisaties en belanghebbenden. Ook de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, schoof aan. "Zij gaf aan dat als iedereen dezelfde kant uit keek, we bij haar terug moesten komen met een startdocument. We zijn nu hard aan het werk in drie werkgroepen, om al onze standpunten te verwoorden."

Er zijn drie werkgroepen met in totaal zo'n 32 mensen. Er is een werkgroep die zich bezig houdt met de rijinstructeur zelf (instroom, opleiding, bijscholing. Een andere werkgroep houdt zich bezig met de opleiding van de rijbewijskandidaat (opleiding, veranderingen, rijexamen) en de laatste werkgroep gaat over de faciliteiten van de rijinstructeur (keurmerk, CAO, verkeersveiligheid).

Op 15 mei moet het startdocument klaar zijn en aangeboden worden aan de minister. "Wat mij betreft wordt 15 mei de dag van de rijinstructeur. Ik hoop een actie op touw te zetten dat we met honderden rijinstructeurs, op een beschaafde, keurige manier, naar Den Haag gaan, om samen het document aan te bieden."

Samen Sterk

Crowdfunding

Naast het aanbieden van het startdocument, wil Rutten op 15 mei ook graag een donatie aanbieden aan de Vereniging Verkeersslachtoffers. "Dit idee staat nog in de kinderschoenen, maar het lijkt me mooi als zoveel mogelijk rijscholen een duit in het zakje doen om zo een donatie te kunnen maken aan deze stichting." 

Organisaties

Naast de FAM werken ook De VerkeersAcademie, het Ministerie van I&W, VRB, LBKR, VekaBest, IBKI, BOVAG, LBVI, LENS, Smart Management, CvC, Rijschoolservice Smit, Verjo, Smart! Management en het CBR mee aan het Samen Sterk initiatief.