Advocaat schrijft dat CBR discrimineert op taalbeheersing

CBR rijswijk

Advocaat Wilke Koopmans uit Groningen schrijft in een opiniestuk in Dagblad van het Noorden dat het CBR discrimineert op basis van het beheersen van de Nederlandse taal. Zij stelt dat er zwaardere maatregelen worden opgelegd bij mensen die de taal niet goed beheersen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

'Mijn cliënte krijgt de zwaarste maatregel opgelegd enkel en alleen omdat zij de Nederlandse taal onvoldoende zou beheersen', schrijft de advocaat in dit opiniestuk

Maatregel

De cliënte was aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. "Het promillage valt in de categorie van de cursus en is te laag voor het opleggen van een onderzoek naar rijgeschiktheid. Cliënte wilde aanvullende informatie en nam contact op met het CBR", schrijft Koopmans. "Aan haar werd door de telefoniste medegedeeld: U mag niet deelnemen aan de cursus, omdat u niet goed Nederlands spreekt. U ontvangt een nieuw besluit van ons.”

Daarna is de zwaarste maatregel opgelegd, namelijk een onderzoek naar de rijgeschiktheid. De kosten van dit onderzoek zijn hoog en de cursus moet wellicht alsnog gevolgd worden, wat ook weer extra kosten met zich mee brengt. 

Gelijkheidsbeginsel

De advocate vindt dat een medewerker niet zomaar even aan de telefoon kan vaststellen of iemand de Nederlandse taal wel beheerst. Ook zegt ze, is het in strijd het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod, door enkel vanwege taal een zwaardere maatregel op te leggen. 

Koopmans wil dat deze procedures eens onder de loep worden genomen.