Alcoholtest CBR is geen succes

Het CBR kan een alcoholkeuring opleggen wanneer een weggebruiker te vaak wordt aangehouden met een borrel op. 8 van de 10 geteste bestuurders blijkt deze test niet te halen. Een negatieve uitslag kan tot gevolg hebben dat zij hun rijbewijs kwijtraken.

VekaBest verkeersleermiddelen

— Advertentie —

Onderzoek

Na een melding van de politie kan het CBR ervoor kiezen om onderzoek te doen naar het alcoholgebruik van een bestuurder. Het doel van het onderzoek is om te controleren of de bestuurder in kwestie wel rijgeschikt is. Het onderzoek moet zelf betaald worden, daarnaast is meewerken vereist om het rijbewijs te kunnen behouden. Uit cijfers blijkt echter dat bij een grote meerderheid het rijbewijs wordt afgenomen na de test. 3.300 Nederlanders zouden jaarlijks op deze manier hun roze pasje kwijtraken. 

Verplichte alcoholkeuring

Het CBR kan bestuurders verplichten tot een alcoholkeuring wanneer een ervaren bestuurder 1.8 promille alcohol in zijn bloed heeft, of een beginnend bestuurder rijdt met 1.3 promille. Bestuurders kunnen de maatregel daarnaast opgelegd krijgen wanneer zij in de laatste vijf jaar minimaal drie keer aangehouden zijn onder invloed van alcohol, waarbij de bestuurder minstens één keer een promillage van 0.5 in het bloed had (of 0.2 voor een beginnend bestuurder) of waarbij de bestuurder minimaal één keer weigerde mee te werken aan de alcoholtest. Tijdens de verplichte keuring staan drie onderdelen centraal: lichamelijk, psychiatrisch en bloedonderzoek. Deze onderdelen moeten een beeld geven van het alcoholgebruik van de bestuurder. 

De weggebruiker kan een tweede onderzoek aanvragen bij het CBR wanneer deze het niet eens is met de uitslag. De kosten voor dit onderzoek komen echter wederom bij de bestuurder te liggen. 

Bron: Metronieuws