Autorijbewijs halen? Eerst een “telefoontest”

Rijbewijs

SMS’en achter het stuur is levensgevaarlijk, dat weet bijna iedereen. Toch blijken veel jongeren gebruik te maken van een smartphone tijdens het rijden. Een rijschool in België gaf jonge rijschoolleerlingen de opdracht berichten te sturen tijdens het rijden. De resultaten zijn gefilmd en de meest gevaarlijke situaties doen zich voor tijdens de rijles.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Om hun rijbewijs te mogen halen, moesten de leerlingen eerst voor de telefoontest slagen. Op deze manier wilde de rijinstructeur een duidelijke boodschap overbrengen. Namelijk: smartphone gebruik achter het stuur is levensgevaarlijk. 

1,2 miljoen bestuurders verongelukken

Er verongelukken ruim 1.2 miljoen bestuurders wereldwijd, door het gebruik van telefoons tijdens het rijden. Hiervan zijn de meeste bestuurders onder de 25 jaar. Dit is een ernstig probleem dat zeker voorkomen kan worden. Jonge bestuurders moeten ervan overtuigd worden dat je telefoon gebruiken achter het stuur te gevaarlijk is. Ook al lijkt het soms zo onschuldig.

Overtuigd

Uit de test kwam dit dan ook duidelijk naar voren. Volgens de leerlingen die deze test uitvoeren is het onmogelijk om goed te blijven rijden. Dit is dan ook goed op het filmpje te zien. Veel leerlingen raken in paniek. Het voelt alsof ze niet kunnen rijden en ze weten eigenlijk niet eens wat ze typen op hun telefoon. Hierdoor creëren ze gevaarlijke situaties. De test is daarom ook uitgevoerd op een groot terrein, zonder omstanders die gevaar kunnen lopen. Deze leerlingen zijn er in ieder geval overtuigd dat je telefoon gebruiken tijdens het rijden te gevaarlijk is.

Bekijk hieronder de opname tijdens de rijlessen.