Rijles en zelfverdediging voor Indiase vrouwen

Voorzien in veilige transportmogelijkheden voor vrouwen, meer verkeersveiligheid en banen creëren voor vrouwen uit arme gezinnen. Het bedrijf Viira Cabs uit Mumbai heeft deze ambitieuze doelen voor ogen.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Jahhavi Kshsarter is een van de vijfenzestig chauffeurs die in dienst zijn van Viira Cabs, een exclusief vrouwelijk taxibedrijf in miljoenenstad Mumbai. Terwijl ze vakkundig auto’s, vrachtwagens en bromfietsen ontwijkt die voorbijrazen op de Western Express Highway, vertelt ze haar verhaal.

“Het verkeer in deze stad is erg onveilig”, zegt Jahhavi Kshsarter. “Ik kan het weten want mijn beide ouders zijn omgekomen in een verkeersongeluk. Ik doe dit werk om rond te komen en om mijn zoon van zes een toekomst te geven.”

Rijles en zelfverdedigingscursus

Viira Cabs is een taxibedrijf in Mumbai, een stad met ongeveer 22 miljoen inwoners. Er werken enkel vrouwen, en dat zijn er vandaag al 65. Het bedrijf werd tien jaar geleden opgericht door ondernemer en activist Preeti Sharma Menon en geldt als een platform voor arme, stedelijke vrouwen. Alle vrouwen die in dienst zijn van Viira Cabs krijgen naast rijvaardigheden ook een opleiding zelfverdedigingstechnieken.

12 weken rijles

Viira, wat ‘moedige vrouw’ betekent, is ook een rijschool. Vrouwen kunnen hier een 12-weken durende lessenreeks volgen om te leren autorijden en er worden ook gerichte cursussen gegeven rond veiligheid, verkeersborden, motortechniek, verbale communicatie, vrouwenrechten en zelfverdediging.

Dit inclusieve project heeft twee doelen: voorzien in veilige transportmogelijkheden voor vrouwen, en banen creëren voor vrouwen uit arme gezinnen. Tenslotte hoopt Viira ook een impact te hebben op de verkeersveiligheid in de stad, door veilig en defensief rijden aan te moedigen.

Lees het hele artikel hier »