Alles wat jij en je leerlingen moeten weten over E-10 benzine

Sinds 1 oktober moeten veel tankstations E10-benzine aanbieden. E10 is een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en maximaal 10 procent bio-ethanol. Bio-ethanol is een alcohol dat gemaakt wordt door fermentatie uit suiker, maïs of tarwe. Maar er zitten risico's aan.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het tanken van benzine met ethanol is niet geheel zonder risico. Het tanken van benzine met ethanol is beter voor het milieu. Alleen is dat niet per se beter voor jou. Daarom gaat RijschoolVandaag.nl de risico's voor jou op een rij zetten.

Kan jouw auto tegen E10?

Euro 95 wordt als sinds 2005 bijgemengd met kleine percentages (eerst 2%, later 5%) ethanol. Deze lage bijmenging veroorzaakt geen problemen. Met de dubbele hoeveelheid, 10% zoals E10, moeten auto’s er wel geschikt  voor zijn. Dat is bij circa 90% van het benzinewagenpark het geval. 

De autofabrikanten hebben gegevens beschikbaar gesteld over welke auto’s wel en welke niet geschikt zijn. Die gegevens kun je via deze website raadplegen.

Lekkages

De bio-ethanol is een ontvetter. Delen in je brandstofsysteem en motorblok die gebaat zijn bij een vettig laagje worden er niet vrolijk van. De oplossende werking is funest voor allerhande kunststoffen en synthetische rubber delen die in aanraking komen met de bio-ethanol. Bio-ethanol gaat  namelijk de strijd aan met die weekmakers en zodoende liggen op termijn (vanaf 20 duizend kilometer) lekkages  op de loer.

Als jouw auto of motor niet geschikt is voor E10 of als je twijfelt dan adviseren we om Euro95 E5 te tanken of anders een SuperPlus 98 brandstof. 

Wat als je per ongeluk E10 hebt getankt?

Als je per ongeluk E10 hebt getankt volstaat het om de volgende keer de juiste brandstof te tanken. Laat de E10-benzine niet in de tank zitten wanneer de auto lange tijd niet gebruikt wordt.