‘Als ik geslaagd ben ga ik gelijk als rijinstructeur aan het werk’

Al enige tijd volgen wij Suzanne Bakker van de dagopleiding van De VerkeersAcademie in Amsterdam. Inmiddels heeft zij haar stage afgerond en haar stageportfolio mét examenvraag ingeleverd. “Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad. De stage-uren vlogen voorbij.”

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Verwachting

Hoewel de stage Suzanne perfect is bevallen, had zij geen idee wat ze van te voren moest verwachten van een stage. “Een verwachting stellen aan een stage als dit is onmogelijk. Ik wist het totaal niet. Ik had bijvoorbeeld verwacht dat het contact maken met een leerling lastig zou zijn, maar dit valt eigenlijk reuze mee. Bij de meeste leerlingen merk je dat - zodra het ijs gebroken is - ze vanzelf van alles vertellen, wat hartstikke leuk is.”

Goed gevoel

Inmiddels kijkt Suzanne zeer tevreden terug op haar stage en het werken binnen de rijschoolbranche. “Wat het erg leuk maakt is het moment dat de leerling een lesonderdeel onder de knie krijgt met behulp van jouw uitleg, dat geeft een bijzonder goed gevoel. Ook geeft het een goed gevoel wanneer je voor een leerling een nog onbekende of onduidelijke verkeerssituatie kunt verhelderen.”

Toch was er voor Suzanne ook iets dat haar minder aanstond. “Wat een gedoe is dat invullen van alle stage-uren op de IBKI-website zeg. Je moet er goed rekening mee houden dat je op tijd de uren invult, dit leverde nog wel eens problemen op met betrekking tot mijn planning.”

Begeleiding

Tijdens haar stage heeft Suzanne nog praktijkbegeleiding gehad bij De VerkeersAcademie. “Het door mij meegebrachte lesplan wordt tijdens zo’n les nog eens goed bekeken en daar krijg je dan gerichte feedback op, zodat je deze kunt verbeteren. Dat is erg prettig.”

Afwachten

Inmiddels is haar examenaanvraag ingediend bij het IBKI. “Ik wacht vol spanning tot ik een email van het IBKI krijg, dan weet ik welke datum ik toegewezen krijg om echt mijn laatste examen in te gaan. Maar echt gespannen ben ik niet hoor. Ik heb mij er goed in verdiept hoe zo’n examen bij het IBKI in zijn werk gaat.”

Toekomst

Als ze dan eindelijk haar instructeurbewijs op zak heeft, dan weet Suzanne precies wat ze gaat doen. “Ik heb mijn stage gelopen bij Verkeersschool Jongejan en gelukkig hebben zij - als ik slaag - nog een werkplek voor mij. Als ik dan eindelijk rijinstructeur ben ga ik gelijk lekker aan het werk, zodat ik ervaring en handigheid krijg in dit leuke beroep.”