ANWB roept gemeenten op tot het creëren van veilige fietspaden en meer 30-kilometerzones

De ANWB heeft in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een onderzoek gehouden onder 28.000 leden uit 28 gemeenten naar onder andere fietsveiligheid in de gemeente. Hieruit komt naar voren dat 27 procent van de ondervraagden zich onveilig voelt op de fiets. in Amsterdam ligt het getal nog hoger, op 44 procent. ANWB-directeur Firits van Bruggen vindt het tijd voor een wake-upcall.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Uit het onderzoek blijkt dat 27 procent van de leden zich regelmatig onveilig voelt op de fiets. In de grote steden voelt men zich het onveiligst. Naast Amsterdam scoren ook Delft (37 procent), Maastricht (36 procent), Utrecht (35 procent) en Den Haag (34 procent) hoog op onveiligheid. Alleen in iets minder grote steden als Almere, Lelystad en Zwolle voelen fietsers zich relatief veilig. Slechts 20 procent voelt zich daar niet pluis.

Wake-ipcall

ANWB=directeur Frits van Bruggen vindt het tijd voor een wake-upcall. Zo vertelt hij in het Algemeen Dagblad: ,,Verkeersveiligheid is in de vergetelheid geraakt. We merken onvoldoende urgentie in de gemeenteraden. Het is tijd voor een wake-upcall.''
 De ANWB wil dat gemeenten ervoor gaan zorgen dat er veiligere fietspaden komen. Tevens roept de ANWB gemeenten ertoe op te bekijken of er meer 30-kilometerzones bij kunnen komen. ,,Wij willen graag met de verschillende gemeenten in gesprek over mogelijke oplossingen van de knelpunten'',aldus de ANWB.
 

Andere thema's

Behalve naar fietsveiligheid, werd de ANWB-leden ook gevraagd naar thema's als elektrisch rijden, milieuzones, parkeertarieven, groenvoorzieningen en bereikbaarheid per fiets, trein of auto.De ANWB heeft de resultaten per gemeente op de website gepubliceerd.