Apps zouden files kunnen tegengaan

Er bestaan al apps die je precies vertellen wat je moet doen, om zo goed mogelijk files tegen te gaan. Apps die je persoonlijk rijadvies geven. Hoewel verkeerspsychologen hier hun twijfels bij hebben, worden de mogelijkheden al uitgebreid onderzocht.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Apps

Inmiddels bestaan er al drie apps die op de Nederlandse snelwegen kunnen worden gebruikt om onder andere files tegen te gaan. Zoof, Smoover en Blikr geven alle drie adviezen op basis van actuele verkeersinformatie. Bijvoorbeeld of een automobilist iets langzamer moet gaan rijden om een file te vermijden,van rijstrook moet wisselen, of meer afstand moet houden om een naderende file te voorkomen.

Landelijk

Hoewel het uiteindelijk de bedoeling is de apps landelijk in te zetten, kunnen Zoof en Blikr nu enkel op de A67 en vanaf januari waarschijnlijk op de A58 worden ingezet. Smoover werkt wel in heel Nederland, maar is weer alleen geschikt voor Android-gebruikers. Hierdoor maken op dit moment nog weinig mensen gebruik van de apps. 

Boordcomputer

Nog een stap verder dan de apps en nog volop in ontwikkeling, is het persoonlijk verkeersadvies via een boordcomputer. Met een boordcomputer kan meer informatie en advies gegeven worden dan alleen het advies om files te vermijden. Wegwerkzaamheden kunnen bijvoorbeeld worden gesignaleerd of er kan worden aangegeven wanneer er een ambulance de weg op raast en de sirene nog niet hoorbaar is.  

Twijfels

Hoewel de nieuwe technologie vol in ontwikkeling is hebben verkeerspsychologen nog wel hun twijfels of het persoonlijk verkeersadvies werkt, zo meldt het RTL Nieuws. “Je loopt de kans dat er een bijeffect ontstaat, omdat mensen afgeleid zijn. Er zouden ongelukken kunnen ontstaan of misschien wel juist files, omdat men dan maar even op de rem gaat staan”, zo zegt hoogleraar Verkeerspsychologie Karel Brookhuis.
Toch denken de ontwikkelaars dat de nieuwe technieken de verkeersveiligheid al binnen een paar jaar zal gaan verbeteren.