Auto belt binnenkort 112 bij ongeluk

Vanaf 31 maart 2018 zullen alle auto’s en bestelauto’s een systeem ingebouwd hebben dat bij een ongeluk automatisch 112 belt, zo meldt het AD. Volgens het Europees Parlement en de lidstaten kan het ‘eCall-systeem’ zo’n 2500 levens per jaar redden.

VERJO

— Advertentie —

Akkoord

Na drie jaar voorbereidingen, kwam deze week het akkoord voor dit nieuwe systeem tot stand. Politici maakten zich vooral zorgen over de privacy van de bestuurders. Het nieuwe systeem bevat namelijk een computertje dat kan zien waar de auto zich bevindt. Het is daarom wettelijk onmogelijk gemaakt om  - indien er geen sprake is van een ongeluk - een auto op te sporen via dit nieuwe systeem. Verder ontvangen de nooddiensten slechts informatie over het type auto, het soort brandstof en de exacte locatie waarop het voertuig zich bevindt.

'De moeite waard'

Wim van de Camp zit namens de Europese christendemocraten in de transportcommissie. Hij is tevreden. “We hebben altijd gezegd dat eCall zeker de moeite waard is. Door de technische ontwikkelingen is het systeem tegenwoordig ook gemakkelijk en goedkoop in te bouwen. De discussie ging vooral over de privacy, maar bij normaal gebruik van het kastje is er niets aan de hand.”