Auto brengt consumenten in de hypotheekproblemen

Consumenten die middels private lease een auto financieren, kunnen in de hypotheekproblemen komen. Een private leasecontract kan er namelijk voor zorgen dat je een veel lagere of zelfs helemaal geen hypotheek kunt krijgen.

VekaBest verkeersleermiddelen - 1

— Advertentie —

Private lease

Private lease houdt in dat je per maand een vast bedrag voor een auto betaalt. Je hoeft dan geen auto te kopen en hoeft niet in een keer een groot bedrag uit te geven. Je betaalt alleen voor het gebruik. Het is daarnaast soms mogelijk om de auto aan het einde van de termijn te kopen. De auto is echter in principe niet je eigendom. 

Populair

In 2015 zijn er twee keer zoveel contacten afgesloten dan in het jaar daarvoor. 2015 was goed voor 36.000 contracten, 2014 nog voor 17.000. In 2020 verwacht de autobranche maar liefst 100.000 private leasecontracten af te kunnen sluiten.

De keerzijde

Veel consumenten vinden deze constructie interessant. Ze vergeten echter dat private leasecontracten sinds 1 juli worden geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) als AO, operational autolease. Daarvan wordt 65 procent geregistreerd als lening, 35 procent als servicebedrag voor afschrijving en onderhoud. De registratie heeft invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Dit komt doordat hypotheekverstrekkers niet naar de schuld kijken die je op je neemt, maar naar het maandelijkse bedrag dat je betaalt. Wanneer je voor de auto die je middels private lease rijdt 300 euro per maand betaalt, dan kun je dat bedrag niet besteden aan je hypotheek. 

Te grote impact

De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) vindt dat de impact van het leasecontract veel te groot is omdat banken veel hogere bedragen rekenen dan de daadwerkelijke waarde van de lening. Daarnaast vinden ze het raar het privé rijden van een auto dan ook geen invloed heeft op je hypotheek, ondanks dat je daar ook maandelijks geld aan kwijt bent. VNA gaat samen met de Nederlandse Vereniging van Banken kijken of de leennormen aangepast kunnen worden. Voor het zover is, wordt echter vastgehouden aan de huidige regels. Dit omdat banken een private leasecontract zien als consumptief krediet, oftewel een gewone lening.

Bron: RTL Nieuws