Rijschoolbranche spreekt met minister Van Nieuwenhuizen

cora van nieuwenhuizen

Vorige week donderdag kwamen alle partijen in de verkeersveiligheidswereld bij elkaar voor een overleg met elkaar en met minister Cora van Nieuwenhuizen. Ruud Rutten, van verkeersschool Ruud Rutten en voorzitter van de FAM, organiseerde de bijeenkomst onder de noemer 'Samen Sterk'. "Deze organisaties zagen door de bomen het bos niet meer."

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Op persoonlijk initiatief van Ruud Rutten hebben vorige week donderdag alle partijen die een rol spelen in het verkeersveiligheid-veld bij elkaar gezeten. Het doel? Alle neuzen dezelfde kant uit krijgen. Aanwezig waren onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het CBR, IBKI, de branche-organisaties, uitgevers, opleidingsinstituten en anderen. Ook Minister Cora van Nieuwenhuizen was aanwezig om haar steun uit te spreken voor het initiatief van de branche om meer gezamenlijk op te trekken en om de verkeersveiligheid te verbeteren.

"Ik liep al maanden met het idee om de branche bij elkaar te brengen.  Er werd al zo lang over en weer gepraat om een betere branche te bouwen, met betere voorwaarden en condities voor de professionele rijinstructeur. Maar iedere keer weer liep het spaak op het feit dat er geen eenheid was binnen de diverse organisaties. De een voelde zich buitengesloten de ander werd ook echt buitengesloten", vertelt Rutten. 

'Het liep vaak spaak doordat er geen eenheid was binnen de diverse organisaties. De een voelde zich buitengesloten, de ander werd ook echt buitengesloten.'

Onduidelijk

Ook bij het ministerie bestond verwarring over naar wie te luisteren, geeft Rutten aan. "Iedereen sprak met het CBR, IBKI, I&W, maar deze organisaties zagen door de bomen het bos niet meer. Vanuit het ministerie werd duidelijk aangegeven dat ze niet meer wisten naar wie of wat er geluisterd moest worden." Daarop besloot Rutten de meeting te organiseren en minister Van Nieuwenhuizen daarbij te betrekken. 

Hij huurde een coach in die de dag en de meeting moest leiden. "Hij zorgde ervoor dat er commitment kwam van alle aanwezigen. Na een uur of twee werd mijn vermoeden al bevestigd. We vinden allemaal hetzelfde. We weten allemaal wat we onder aan de streep willen bereiken, maar hebben hier te lang niet gezamenlijk over gepraat." 

Onderwerpen die werden besproken kwamen voort uit het startdocument die de brancheorganisaties (VRB, FAM en BOVAG) een tijd geleden hebben opgesteld.

Waardering

Minister Van Nieuwenhuizen schoof in de middag aan en sprak in een speech haar waardering uit voor deze bijeenkomst. Rutten: " Ze sprak over de problemen binnen onze branche en gaf aan volledig op de hoogte te zijn. Ze wil ons, daar waar mogelijk,  steunen en helpen." 

De minister gaf onder meer aan dat het belangrijk is dat de branch een 'startdocument plus' moet opstellen en insturen, waar alle handtekeningen onder staan. Zodat ze zich als één front kunnen presenteren. "Ze zou bij de brievenbus blijven wachten tot het document er was", lacht Rutten. Dus dat is nu het plan. Over de inhoud kan Rutten nog niet veel vertellen, maar de partijen werken gezamenlijk aan het startdocument, dat begin volgend jaar klaar moet zijn.