Gordel om? Jas uit!

sneeuw

In een winter, die nog geen winter wil worden riep de ANWB op om geen winterjas te dragen wanneer je een autogordel omdoet. Reden voor ons om eens wat regels en weetjes rondom de autogordel op een rij te zetten. Mooi om te delen met je leerlingen.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Een autogordel draag je niet voor niets. Daarmee verklein je de kans op een dodelijk ongeval aanzienlijk: tot wel 60%. Maar dan moet je de gordel wel goed omdoen.

Geen winterjas

De autogordel moet goed contact maken met het lichaam. Dat is niet mogelijk als je een dikke winterjas draagt. Er zit dan te veel ruimte tussen de gordel en je lichaam, waardoor de gordelspanner niet goed werkt. Dit kan bij een ongeval tot ernstige verwondingen leiden. Doe dus je winterjas uit, voordat je in de auto stapt.

Bij zwangerschap

Hoewel niet altijd prettig, dien je ook bij zwangerschap een autogordel te dragen. Er zijn enige richtlijnen voor het dragen van een gordel bij zwangere vrouwen. ‘Overheden raden aan de horizontale band onder de buik te plaatsen en de diagonale band boven de buik, tussen de borsten in.’

Gordelplicht; de hoofdregel

Een passagier in een auto mag alleen op een goedgekeurde zitplaats vervoerd worden. Op zitplaatsen waar geen autogordels zitten, mag niemand vervoerd worden.

Enkele belangrijke punten op een rij:

  • Iedereen moet een eigen autogordel gebruiken, twee kinderen/personen in één autogordel mag niet.
  • Iedereen moet over een eigen zitplaats beschikken.
  • Er mogen niet méér personen worden vervoerd dan er autogordels aanwezig zijn.

Voor ontheffingen van de draagplicht wegens een lichamelijke klacht kun je terecht bij het Centraal bureau rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Gordelplicht; de uitzonderingen

Maar hoe werkt het als er geen autogordels in het voertuig aanwezig zijn? Het bouwjaar van het voertuig is belangrijk bij het beantwoorden van deze vraag. Oudere auto's hebben soms geen of te weinig autogordels. De wet maakt in deze gevallen dan ook een uitzondering. Hieronder een overzicht met de verplichting voor autogordels naar bouwjaar.

  • Bouwjaar vòòr 1-1-1971: geen verplichting voor autogordels
  • Bouwjaar ná1-1-1971: verplichte autogordels op de plaats van bestuurder en alle zitplaatsen naast de bestuurder als die aan een portier grenzen.
  • Bouwjaar vanaf31-12-1989:op alle naar voren gerichte zitplaatsen moet een autogordel aanwezig zijn, dus ook op de achterbank. Heeft een plaats geen autogordel, dan is dit geen zitplaats!
  • Bouwjaar vanaf1-1-1995:op zowel naar voren als naar achteren gerichte zitplaatsen moeten autogordels aanwezig zijn.


Bron: Vink Verbeek Verzekeringen