Automobilisten weten niet wat te doen als voertuig met zwaailicht of sirene nadert

Automobilisten weten vaak niet wat te doen als er een ambulance, politie- of brandweerwagen nadert met sirene en zwaailicht. Dat leidt tot gevaarlijke situaties én hindert de hulpverlening. Organisaties van hulpverleners eisen daarom actie van het kabinet, meldde RTL Nieuws onlangs.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het gaat om de Nederlandse politiebond, de academie voor ambulancezorg, de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, brandweerlieden aangesloten bij FNV én het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen. Ze doen een oproep aan de overheid: maak het handelen bij nadering van voertuigen met zwaailicht en sirene een verplicht onderdeel van het rijexamen én zorg voor een voorlichtingscampagne..

Video rijtraining

De politie Noordoost-Twente zette afgelopen weekend een video online waarbij agent Bas een rijtraining krijgt van een ervaren politieagent. In de vijftien minuten durende video wordt duidelijk dat automobilisten vaak te laat of niet adequaat op een politievoertuig met sirenes reageren. De instructievideo is intussen al meer dan 90.000 keer bekeken op YouTube en heeft meer dan 250.000 views op Dumpert.nl.

 

Bekijk de video »

Reactiesnelheid automobilist laag

Hoeveel tijd hebben automobilisten gemiddeld nodig voordat ze goed gaan handelen en voorrang geven?”, vraagt de instructeur aan Bas, terwijl ze op de A1 de afslag Oldenzaal nemen. „Twee tot drie seconden?”, antwoordt hij. „Dat zou je denken, maar het is acht tot misschien wel twaalf seconden. Automobilisten zoeken ons als voorrangsvoertuig, hebben ons gevonden en moeten dan nog ruimte voor ons maken.

Vlak voordat de twee Hengelo binnenrijden, naderen ze een rotonde. „Laat mensen een rondje rijden op de rotonde, zodat wij de afslag kunnen nemen die we willen pakken. Maar helaas is dat nooit geleerd in de rijles. Dus je zult zien dat mensen nu de afslag pakken en dat wij erachter blijven zitten.”
 

Zwaailichten nodig

Ook de snelweg tussen Hengelo en Borne valt op dat veel mensen het politievoertuig laat opmerken. „Door de snelheid horen automobilisten het geluid van de sirenes niet: ze horen je pas als je er naast bent. Dus je moet het hebben van visueel: de zwaailichten”, aldus de instructeur. Nabij de afslag Borne-West is de rijtraining voorbij. „Goed gedaan”, zegt de rij-instructeur tegen Bas.

Meer viia »