Vals rijbewijs eenvoudig te krijgen

Het blijkt erg eenvoudig te zijn om een vals Nederlands rijbewijs te kopen via internet. Een Poolse website biedt een vals rijbewijs aan voor slechts 80 euro. EenVandaag kreeg onlangs, via de website, een vervalst rijbewijs in handen met de gegevens en foto van premier Mark Rutte erop. De VVD vraagt om opheldering aan minister Grapperhaus.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

De stichting Chauffeurstoekomst, een belangenvereniging voor vrachtwagenchauffeurs, bestelde het rijbewijs van de minister-president om aan te tonen hoe eenvoudig dat gaat. Voorzitter Loek Koenders: “We zien de gekste capriolen op de weg: chauffeurs die keren op de snelweg, die niet kunnen parkeren, auto’s die van de weg gedrukt worden. Te vaak gaat het gruwelijk mis, daar maken we ons grote zorgen over.”

 

Oogje toe knijpen

Volgens Koenders nemen veel transportbedrijven het niet zo nauw met de regels en knijpen ze regelmatig een oogje toe: “Investeren in je mensen kost geld. Veel bedrijven kiezen er liever voor om voor een appel en een ei een clown achter het stuur te zetten. It’s all about the money. Maar als je je vrachtwagen niet kunt besturen, is het een moordwapen.” Het stoort Koenders dat er nauwelijks wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van de juiste documenten.

Niet voor niets rijexamen

De RDW, die de Nederlandse rijbewijzen uitgeeft, controleert jaarlijks vijfentwintigduizend documenten op echtheid en onderschept tussen de vijftig en zeventig vervalsingen. Hoofd Rijbewijzen Bas van den Berg: “We betreuren het dat er vervalste documenten zijn, je doet niet voor niets rijexamen. Deze hebben we nog niet eerder aangetroffen.” Op verzoek van EenVandaag onderzocht de RDW het vervalste rijbewijs van Rutte: “Onder de UV-lamp zie je direct dat hij niet oplicht, dat hoort wel. Ook is er bijvoorbeeld geen reliëf en doorkijkvenster aanwezig. Dit is een duidelijke vervalsing.”

Opheldering van minister

De VVD wil opheldering van minister Grapperhaus van Justitie. Tweede Kamerlid Foort van Oosten: “Het verspreiden van valse rijbewijzen is strafbaar en bovendien levensgevaarlijk. Wie weet welke gekken er op de weg zitten met zo’n neppapiertje. En dan heb ik het nog niet eens over mogelijke identiteitsfraude. Die website moet zo snel mogelijk uit de lucht. Ik wil dat minister Grapperhaus zijn Poolse collega hierop aanspreekt. Verder wil ik dat onderzocht wordt op welke schaal rijbewijzen naar Nederland verstuurd zijn en of aanvullende politieactie dus nodig is.”

 

lees ook »